Lukasenkáék katonákat vezényeltek a nyugati határhoz

Lukasenkáék katonákat vezényeltek a nyugati határhoz

Fehéroroszország katonai egységeket vezényelt a nyugati határára válaszul külföldi kormányok fehérorosz belpolitikai helyzettel kapcsolatos nyilatkozataira - jelentette be Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden az állami televízióban közvetített beszédében.

A hivatalban lévő államfő szerint a csapatok teljes készültségben vannak, és készek teljesíteni a kötelességüket. Mint mondta, az ország nyugati határai mentén feszültségkeltés folyik, a nyugati országok növelik katonai erejüket a régióban.

Lukasenka emellett hatalomátvételi kísérletnek minősítette a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt által javasolt ellenzéki koordinációs tanács létrehozását és válaszlépéseket helyezett kilátásba. A fehérorosz ellenzék egyik szóvivője szerint a testület, amelynek célja a békés hatalomátadás biztosítása, még a nap folyamán összeül Minszkben.

"Egyértelműen látjuk, hogy ez hatalomátvételi kísérlet"

- hangoztatta Lukasenka. Kijelentette, hogy lépéséket tesz azok ellen, akik csatlakoznak a tanácshoz.

A Belta fehérorosz állami hírügynökség a minszki védelmi tárcára hivatkozva korábban közölte, hogy tervezett repüléseket hajtottak végre a határ mentén a légtér védelme érdekében. A minisztérium egyébként a tájékoztatta Nagy-Britannia, Németország, Litvánia, Ukrajna és Lengyelország katonai attaséját az intézkedésekről.

A NATO-val ijesztget

Lukasenka vasárnap délelőtti beszédében a NATO-t emlegette, szerinte a katonai szövetség mozgolódik Belarusz nyugati határánál. Azt is állította, egy új választás kiírása azt jelentené, hogy „az ország megadja magát a NATO agressziójának”.

(MTI nyomán)

Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt, hogy Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára - írta közleményében a Kreml. A Kreml azt állította, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomás. Ezt a narratívát erősíti Lukasenka is, amikor a NATO-ról beszél: