Egyeztetnek a belarusz helyzetről a V4-ek a rendkívüli EU-csúcs előtt

V4
Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök csúcstalálkozója a csehországi Lednicében.
Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A fehérorosz politikai válsággal foglalkozó szerdai rendkívüli uniós csúcs előtt a visegrádi országok miniszterelnökei külön egyeztetést folytatnak egymással - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Elmondta: Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Igor Matovic szlovák és Orbán Viktor miniszterelnök negyed 12-kor tartanak videokonferenciát, majd délben kezdődik a 27 uniós tagállam vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyet szintén online szerveznek meg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy a tagállamok vezetői szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, "mi is a lengyel álláspontot támogatjuk" Fehéroroszország esetében.

Orbán továbbra sem szólalt meg, de szövetségesei új választást akarnak Belaruszban

A magyar kormány részéről továbbra sincs hivatalos nyilatkozat a belarusz helyzettel kapcsolatban, leszámítva Szijjártó Péter egy Facebook posztját, amelyben elejtette azt a mondatot, hogy „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk". Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán - írja Szijjártó Péter Facebookon.