Cihanouszkaja stábja panaszt tett a választási bizottság ellen

Cihanouszkaja stábja panaszt tett a választási bizottság ellen

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt választási stábja panaszt tett pénteken a legfelsőbb bíróságon a választási bizottság ellen, amiért a testület véglegesítette az augusztus 9-én tartott elnökválasztás eredményeit.

A választási stábban közölték, hogy a panaszt benyújtották és a legfelsőbb bíróság három napon belül eldönti, hogy elbírálja-e.

A folyamodványba kérik

a választási bizottság azon döntésének az érvénytelenítését, amellyel elutasította a hozzá benyújtott panaszukat, továbbá kérik az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeinek érvénytelenítését az egész országra vonatkozóan.

Korábban az eredmények érvénytelenítését kérte a bíróságtól Anna Kanopackaja elnökjelölt, volt parlamenti képviselő és bírósághoz fordul hétfőn Andrej Dmitrijev, a Mondj Igazat társadalmi szervezet társelnöke, aki ugyancsak indult a választáson. Az ötödik elnökjelölt, Szjarhej Cserecseny, a Fehérorosz Szociáldemokrata Párt elnöke közölte, hogy nem kíván bírósághoz fordulni.

A belarusz ellenzéki vezető abban reménykedik, hogy Lukasenkáék meghallják a nép hangját

Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt reményét fejezte ki pénteken, hogy a minszki vezetés meghallja a nép hangját; szerinte a polgárok azt akarják, hogy új szabad és igazságos elnökválasztásokat tartsanak az országban. Cihanouszkaja a litván fővárosban, Vilniusban tartott sajtótájékoztatón beszélt erről.

Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások.

A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta, Cihanouszkaja pedig a második helyen végzett a voksok 10,1 százalékával.

Cihanouszkaja azonnal bejelentette, hogy nem ismeri el az eredményeket, mert a hatalom elcsalta a választást. Az országot 1994 óta irányító Lukasenka ellen azonnal tüntetések kezdődtek országszerte, a rohamrendőrök pedig brutálisan léptek fel a tiltakozók ellen. A minszki belügymisztérium adatai szerint több mint hatezer embert állítottak elő, több tucat rendőr és tüntető megsérült.

Az angol nyelvtanárból előlépett Szvjatlana Cihanouszkaja a választás után Litvániába menekült. Két gyermekét már a választás előtt Litvániába küldte. Férje, Szjarhej Cihanouszki kormánykritikus vlogger indulni akart az elnökválasztáson, de letartóztatták, ezért helyette ő vállalkozott a megmérettetésre és napok alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Állítása szerint ő nyerte meg a választást, nem Lukasenka.

(MTI/TASZSZ)