Két bántalmazott nő története és a jelenlegi magyar áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságai I.

Két bántalmazott nő története és a jelenlegi magyar áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságai I.

Orosz Bernadett neve, a vele történtek sokunk számára ismertek. Augusztus 26-án, szerdán 10 órakor lett volna az a tárgyalás, amelyen a 6 gyermekes anyukát a jó hírnév megsértése végett állították volna bíró elé. Azt a nőt, akit brutálisan megvertek, ezt pedig nem titokként őrizte, hanem vette a bátorságot és hangot adott ennek. A tárgyalás elmaradt, az őt bántalmazó halasztást kért. A tárgyalásra a Nőkért Egyesület tüntetést szervezett a Miskolci Törvényszék elé.

A tárgyalás tehát ugyan elmaradt, de egy online kerekasztal-beszélgetés emlékeztetett minket szerdán arra, nem szabad szó nélkül elmennünk amellett, hogy a fizikai erőszak több mint 220 ezer magyar nőt érint.

A beszélgetést két nő története nyitotta. Hallani kell az átélt borzalmakat, hogy mérlegeljük, tényleg hiba van a rendszerben.

Seres Barbara bántalmazója évek óta a család barátja volt. Barbara beleszeretett a férfiba, s egészen addig, amíg a fia megszületett, nem érezte úgy, hogy mellette veszélyben van. Ma már, visszagondolva a történetekre, felismerte a jeleket. Talán egyikünknek sem lenne gyanús, hogy a másik megmondja, mit vegyünk fel, vagy épp azt javasolja, ne találkozzunk bizonyos ismerőseinkkel, mert neki nem szimpatikusak. Talán itt még nem érezzük azt, hogy korlátoznának szabadságunkban. Barbara sem érezte. Az elszigetelés csak ezek után következett be: barátai kapcsolatai megszakadtak, megromlott a viszonya a családjával. A férfi azonban ott maradt neki, elhitette, hogy rajta kívül senki sem törődik vele.

Ádám egy nem tervezett baba volt, Barbara örült neki, korán szeretett volna anyuka lenni, sajnos azonban mérhetetlenül és igazságtalanul kevés ideig lehetett a kisfiú édesanyja. A nő bántalmazója a várandósság alatt a tenyerén hordozta Barbarát, az első intő jel pedig akkor jött, amikor Ádám 3 hetes korában nagy vihar volt, a család tacskója pedig ijedtében bemenekült a kiságy alá. A bántalmazó ekkor kihúzta az állatot onnan, és elkezdte teljes erejéből verni. Barbara akkor ezt megakadályozta, beállt a kutya és a férfi közé az előszobában. Ekkor bántalmazta őt először a férfi, a nő pedig érezte, hogy nem ez lesz az utolsó. A férfi persze ígéreteket tett: megváltozik, orvosi segítséget kér, hiszen Barbara közölte, hogy elhagyja. Két hét múlva ismét megtörtént a fizikai erőszak, ekkor már vér is folyt. A gyermek fölébredt a zajra, sírt, de a férfi nem engedte, hogy Barbara bemenjen a kicsihez.

Ezt követően a nőt hetekig bezárva tartotta, csak egy helyre mehetett: védőnői vizsgálatokra. A férfi tudta, ha oda nem engedi el, gyanút fognak. Barbara az egyik látogatás alkalmával segítséget kért a védőnőtől, aki a családsegítő szolgálathoz irányította, ahová védőnői vizsgálatnak hazudva jutott el. Ott hívta fel az OKIT-ot, ők felajánlották, hogy azonnal költözzön egy vidéki anyaotthonba, amit Barbara elutasított.

Ilyenkor vajon miért az áldozatnak kell elmennie, miért nem az erőszaktevőt szeparálják el?

Barbara végül elköltözött élettársától, de nem akarta elzárni a kisfiút az apjától, ezért a férfi rendszeresen látogathatta Ádámot, 2014. december 13-án azonban azzal kezdett fenyegetőzni, hogy kidobja a gyermeket az ablakon. Gyorsított eljárásban zaklatásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a szakértő azonban megállapította: a férfinak elmebeli fogyatkozása nincs.

2015 januárjában végül megtörtént a tragédia: az apa ledobta a negyedikről a 6 hónapos gyermeket, majd utánaugrott. Mindketten meghaltak. Azóta Barbara azért küzd, hogy másokkal ne történhessen meg az, ami vele.

Orosz Bernadett először regisztrált egy egyedülálló szülők társkereső oldalán: azt hitte, itt komoly szándékú, normális emberek vannak. Az elkövetővel így találkozott 2018 októberében.

A férfi azt ígérte, deaktiválja magát a társkereső oldalakon, a nő azt mondta, maradjon nyugodtan míg meg nem ismer őt, mégis evidensnek gondolta, hogy nem használja. A férfi végül nem törölte magát, Bernadett pedig megkérdezte, ő mit tenne a helyében: a férfi azt mondta, elengedné ezt a történetet. Bernadett viszont nem engedte el, de időt kért. A férfi elkezdte érzelmileg manipulálni, később meg is kérte a nő kezét.

"A tettes jó hírneve előbbre való, mint egy hat gyermekes édesanya élete?" - kérdezi Orosz Bernadett Varga Judittól

Ahogy arról az Alfahír elsőként beszámolt, előállt az a meglehetősen visszás helyzet, hogy előbb áll bíróság elé Orosz Bernadett, mint az őt 8 hónappal ezelőtt brutálisan összeverő volt barátja. A hatgyermekes anyukának bíróság előtt kell felelnie azért, mert a támadás utáni posztjában megnevezte az elkövetőt, így sérülhetett annak jó hírneve.

2019. június 9-én, az első bántalmazásig Bernadett biztos volt benne, hogy a férfi nem fogja bántani. Aznap egy családi rendezvényen vettek részt, a férfi pedig rengeteget ivott. A bántalmazást a nő az ital rovására írta. A férfi a falba verte Bernadett fejét kiskorú gyerekek szeme láttára, majd még kétszer megütötte. Az elkövető baráti társasága nem hívott rendőrt, a nő pedig hitt a barátoknak, miszerint ez csak egyszeri eset lehetett. Bernadett lakhelyére, Miskolcra érve a férfi ismét erőszakosan viselkedett, pedig a nő csak haza akarta vinni a férfit Sárospatakra. Bernadett kisfia a kerítéshez szaladt, hogy segítséget kérjen, a szomszédok végül kihívták a rendőröket. Az egyenruhások meghallgatták a nőt, de a férfi kapcsolatrendszere miatt Bernadett nem mert feljelentést tenni, a férfi pedig tagadta, hogy tett volna bármit.

A nő próbálta lezárni a kapcsolatot, de a férfi továbbra sem hagyta, fenyegetőzött, majd augusztus 9-én visszavitte a nő lakáskulcsát hajnali fél 5-kor. Ekkor megkérte, hogy segítsen neki ingatlanügyeiben. Bernadett segíteni próbált, de a férfit felidegesítette a nő közönyössége, s ismét bántalmazta, ekkor szakadt be Bernadett dobhártyája. A szobában lévő életlen szamurájkardot fogva megfenyegette a nőt: legszívesebben ezzel vágná el a torkát, hogy ne legyen másé. A bántalmazást követően Bernadett arra eszmélt, hogy ül, a férfi pedig fejét az ölébe hajtva sír. Elnézést kért, azt mondta, nem tudja, mi történt vele, majd elment.

Ötmillió forintot követel Orosz Bernadettől volt párja, aki brutálisan összeverte

Egészen elképesztő, de a gyanú szerint hiába verte össze volt párja olyan brutálisan Orosz Bernadettet, amire még az eljáró rendőr is azt mondta, ilyet még nem látott, az elkövető nemhogy rács mögött ülne, de még kártérítést is követel a nőtől.

A nő két nap múlva elment orvoshoz, aki annyira félt, hogy belekeveredik valamibe - mivel a nő elmondta, hogyan sérült meg -, hogy meg sem akarta vizsgálni.

A történet legsúlyosabb pontja az volt, amikor Bernadett, korábbi ígéreteihez híven elkísérte a férfit egy katonai összejövetelre. A bántalmazó itt már olyan kegyetlen brutalitással verte meg a nőt, hogy Bernadett kórházba került, majd onnan az illetékes rendőr-főkapitányságra. Ott, abban az állapotban hallgatták ki. Az igazságért azóta küzd.

A magyar áldozatvédelem rendszerszintű hiányosságaira szakemberek igyekeztek felhívni a figyelmet a beszélgetésen. A hiányosságokat azonban csak a történtek és az őket kísérő lépések fényében láthatjuk a legtisztábban. 

Dr. Spronz Júlia, a PATENT egyesület szakjogászának, Béres-Deák Rita, a bécsi Schau nicht weg! / Ne nézz félre! nőjogi szervezet aktivistájának és Toldi Miklós, a bejegyzés alatt álló BÉKE Központ Egyesület (Bántalmazottak Érdekképviseleti Egyesülete) alapító tagjának gondolatai a következő cikkben olvashatóak majd.