Gulyás Gergely bejelentette: Magyarország újra lezárja a határait

Gulyás Gergely bejelentette: Magyarország újra lezárja a határait

A határvédelmi szabályok tekintetében visszatérünk az első hullám idején alkalmazott intézkedésekhez

- jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel közösen tartott pénteki kormányinfón.

Ennek értelmében az Operatív Törzs javaslatait megfogalmazva a kormány délutáni ülése után úgy döntött, szeptember 1-től külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig vagy mindaddig karanténba kell vonulniuk, amíg 2 nap különbséggel 2 negatív tesztet nem tudnak bemutatni. Gulyás hozzátette, az egészségvédelem mellett a gazdaság érdeke is ezt kívánja meg.

A teszt költségét mindenkinek magának kell állnia, kivéve azokat, akik nem jártak külföldön, hanem kontaktkutatás miatt végeznek el rajtuk tesztet. A karanténszabályok annyiban változnak, hogy ha valaki kontaktkutatás következtében kerül hatósági házi karanténba, de két nap eltéréssel két negatív tesztje van, "szabadulhat" a karanténból. Kontaktkutatás során az állam továbbra is megtéríti a tesztek árát.

A miniszter a színkódok kapcsán kijelentette: mostantól Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolású.

A részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határellenőrzési akciócsoport dönt majd. Az intézkedések előreláthatólag egy hónapig maradnak érvényben.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött - mondta Gulyás Gergely. Szerinte az itthoni, mai kiugró adatok is jónak tekinthetők, de egyértelműen terjed a járvány.

A kancelláriaminiszter továbbá elmondta, Magyarország 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának.