Szijjártó Péter szerint az EU újabb személyeket sújt szankciókkal a fehérorosz választás miatt

Szijjártó Péter szerint az EU újabb személyeket sújt szankciókkal a fehérorosz választás miatt

Újabb személyek ellen vezet be szankciókat az Európai Unió a fehéroroszországi elnökválasztással kapcsolatban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Berlinben.

Szijjártó Péter az EU-s külügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében a fideszes közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a tagországok egyetértenek a szankciós lista bővítésében.

Az EU ezúttal

a fehéroroszországi választási bizottság vezetőit és az elnökválasztás után kezdődött tüntetésekkel szembeni fellépésben főszerepet vivő rendőri vezetőket sújtja majd büntetőintézkedésekkel.

A visegrádi négyek külügyminiszterei külön egyeztetést is tartottak, és elhatározták, felkérik Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy ne várjon a külügyminiszteri tanács egy hónap múlva soron következő formális, hivatalos üléséig, hanem írásos döntéshozatali eljárás révén minél hamarabb gondoskodjon a lista bővítéséről - tette hozzá a magyar diplomácia vezetője, aláhúzva, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, véleménye szerint ez

"erőteljesen megkérdőjelezheti az EU komolyságát".