Citadellára 20 milliárd, Lánchídra 6 milliárd se

Citadellára 20 milliárd, Lánchídra 6 milliárd se

Idén nyáron jelentették be a Citadella felújítását, konkrét összegről azonban nem lehet tudni idáig. Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából azonban kiderül: nettó 20 milliárd forintért keres kivitelezőt a Várkapitányság Nonprofit Zrt. A felújítás során az erődön kívül a teljes környezet is megújul.

A kiírás szerint:

A Citadella állapota több, mint egy évszázada folyamatosan romlik. A 20. Század fővárosi fegyveres összetűzései során ma is jól látható sérüléseket szenvedett az épületkomplexum. Az életveszély elkerülése érdekében a teljeskörű rekonstrukció elkerülhetetlen

A kivitelezési munkálatok részeként nyertes ajánlattevőnek:

  • személyi felvonókat kell kialakítania, illetve olyan környezetet kell kialakítania, amely teljes körűen akadálymentes
  • farestaurálási, fémrestaurálási, kőrestaurálási, festőrestaurálási munkák kivitelezését is el kell majd látnia,
  • legalább 20 méter magas nemzeti lobogót kell majd kihelyeznie
  • közműépítési feladatokat is kell teljesítenie
  • 200 m3 vasbeton szerkezet, 800 m2 válaszfal, 1 500 m2 aljzatbeton, 1 500 m2 hideg vagy melegburkolat bontását kell elvégeznie.

A jelentkezőknek pedig meg kell felelnie többek között annak, hogy

a cég az elmúlt öt évben dolgozott legalább nettó 2 100 négyzetméter alapterületű műemléki épületeken, ami magába foglalta a restaurálási feladatokat is. Felújított épülethez kapcsolódóan legalább 10 ezer négyzetméteren végzett zöldfelületépítést, és burkolt felület kivitelezését, továbbá legalább 300 négyzetméter várfalat épített és újított fel. Gazdasági és pénzügyi alkalmassági minimumkövetelményeket nem írtak elő.

Az ajánlatok vagy részvételi kérelmek benyújtásának határideje ez év október 8.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter júniusban a kormányinfón jelentette be, hogy Szabadság múzeum lesz a Gellért-hegyi Citadellából. A Citadella felújítása pedig júliusban lett kiemelt kormányzati beruházás,

Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a beruházások megvalósításával kapcsolatos szakmai koncepcionális és előkészítő munkálatok, továbbá a szükséges tervezési és egyes kivitelezési tevékenységek elvégzéséhez, valamint az egyéb szakmai feladatokra az idei központi költségvetésből 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az elhanyagolt, pusztuló erődöt sajtóbejárással mutatta meg Fodor Gergely, a fejlesztések első ütemében 2022-ig az erődöt és a környezetét tervezik felújítani, rendezni.

Ezt követően a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást rendeznek be 2023-ig. A kiírás szerint a szerződés időtartama 48 hónapra szól: a nyertes cégnek négy év alatt kell felújítania a Citadellát és környezetét.