Több ezres tüntetés volt az egyetemi szabadságért Budapesten

Több ezres tüntetés volt az egyetemi szabadságért Budapesten

Szabad ország, szabad egyetem – skandálták a tüntetők Budapesten a „Harmadik Figyelmeztetés: Stafétalánc az SZFE-től a Parlamentig! - #freeSzFE” elnevezésű demonstráción, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói szerveztek.

A demonstráció célja az volt, hogy kézről kézre eljuttassák az Egyetem saját Chartáját az Országházba. Mint fogalmaztak, a Magna Charta Universitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján ők el tudják képzelni az együttműködést. Erről bővebben itt írunk.

A tüntetők azt akarják, hogy az egyetem fenntartójaként működő alapítvány kuratóriuma mondjon le, Vidnyánszky Attila elnökkel együtt. A Chartát több egyetem érintésével adták végig Budapest belvárosán kézről kézre, mígnem elértek vele a Kossuth térig, ahol addigra jelentős számú demonstráló jelent meg. Az iromány útját helyenként utcazenészek övezték.

Az N1TV élő közvetítése:

A Kossuth téren is sokan alkottak kígyószerűen kanyargó élőláncot. A chartát a Kossuth téren állók között is stafétaszerűen körbeadták, a hallgatók képviselője felolvasta, majd a dokumentumot a Parlament főbejáratánál lévő oroszlánszobor talapzatára tették, a másik oldalon pedig kifüggesztették. A rendezvény végén a résztvevők elénekelték a Himnuszt.

Az egyetem Szentkirályi utcai épületénél, az élőlánc elindulása előtt Upor László, az SZFE távozó rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetemfoglalókkal egyetértésben a tanév rendjét megváltoztatta, a hétfői évnyitót egy héttel elhalasztotta, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbította.

A hallgatók képviselője úgy fogalmazott, hogy amíg a minisztérium a tarthatatlan helyzetet nem számolja fel, a tanév nem kezdődhet el. Mint mondta, hétfőn a tanévnyitó helyett összegyetemi fórumot tartanak.