Navalnij megmérgezésének kivizsgálását sürgette a G7

Navalnij megmérgezésének kivizsgálását sürgette a G7

A G7-es országcsoport külügyminiszterei közös nyilatkozatban szólították fel kedden Oroszországot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mérgezési ügyének mielőbbi kivizsgálására - adta hírül az MTI.

"Mi, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminiszterei, valamint az Európai Unió főképviselője a lehető leghatározottabban elítéljük Alekszej Navalnij megerősítést nyert megmérgezését" - áll a dokumentumban.

Moszkvának sürgősen felelősségre kell vonnia az elkövetőket - olvasható a Washingtonban közzétett nyilatkozatban, amely szerint Oroszországnak teljes átláthatóságot kell teremtenie az ügyben. A miniszterek hangsúlyozták azt is, hogy a vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása elfogadhatatlan, és az ilyen harceszközök tilalmáról szóló nemzetközi egyezményekbe ütközik.

"Szorosan nyomon fogjuk követni, hogy Oroszország miként reagál a nemzetközi közösség magyarázatot követelő felszólításaira Navalnij szörnyűséges megmérgezésének ügyében" - tették hozzá a külügyminiszterek.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.