Rohamrendőrök ugranak neki a Lukasenka elleni tüntetőknek - videó

Rohamrendőrök ugranak neki a Lukasenka elleni tüntetőknek - videó

Fehéroroszország több városában, többek között Minszkben is még mindig több ezren tüntetnek Lukasenka elnök lemondásáért. A helyzet kezd eldurvulni, nemrégiben több száz nőkből álló tüntetőkkel szemben léptek fel agresszívan a rendőrök, most egy friss videón pedig az látható, ahogy rohamrendőrök próbálják szétoszlatni a szokásos vasárnapi fellépést.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/if5hSImyBY4.jpg?itok=ICYHG0Gl","video_url":"https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=if5hSImyBY4&feature=emb_title&ab_channel=TUT.BY.%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A rohamrendőrök az utóbbi időben taktikát váltottak, már a tüntetés kezdete előtt igyekeznek elkapni az aktivistákat, illetve a a demonstrációk után is igyekszenek egyesével "levadászni" őket. Így aztán egyre erőszakosabb jelenetek zajlanak Fehéroroszország fővárosában: a fekete csuklyás rohamrendők és terepruhás, sisakos rendfenntartók már több tucatnyi aktivistát állítottak elő vasárnap - írja a hvg.hu a  Meduza független hírportál beszámolója alapján.

Minszkben a Dzserzsinszkij sugárútón egy több száz fős vonuló tömeget próbáltak szétkergetni, innen legalább húsz embert előállítottak, míg a Függetlenség sugárútján is hasonló jelenetek zajlottak, onnan tucatnyi tüntetőt vittek el.