Lukasenka Putyinhoz futott, akit azért a belarusz ellenzék is szeretne megnyerni magának

Lukasenka Putyinhoz futott, akit azért a belarusz ellenzék is szeretne megnyerni magának

Szvjatlana Cihanouszkaja, a Litvániába menekült volt ellenzéki elnökjelölt szerint sajnálatos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Aljakszandr Lukasenkával, akit ő „hatalombitorlónak” tekint.  A politikus hétfői nyilatkozatában kijelentette:

Sajnálom, hogy ön (Vlagyimir Putyin) úgy határozott, hogy a hatalombitorlóval folytat párbeszédet és nem a fehérorosz néppel.

Cihanouszkaja a balti országból tette közzé üzenetét, ahova az augusztus 9-i elnökválasztást követően volt kénytelen távozni.

Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A fehérorosz vezető segítséget remél Moszkvától az országában már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.

Lukasenka a bajban kész a "hátát Putyin hátának vetve viszonozni a tüzet"

Lehetetlen valóra váltani a több mint két évtizede aláírt szövetségi szerződés alapján az orosz-fehérorosz integrációt - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz újságíróknak adott nagyinterjújában. Lukasenka szerint a mai körülményekhez alkalmazkodva lehetne kialakítani az integráció új útjait. "Mára két nemzedék nőtt fel azóta, ezért ma már lehetetlen megvalósítani azt az integrációt" - nyilatkozott Lukasenka az orosz médiában szerdán közölt interjúban.

Lukasenka ellenzéke sem szakítana Moszkvával

A fehérorosz ellenzék nem akar szakítani Moszkvával - hangsúlyozta Marija Kalesznyikava, a Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik harcostársa kedden. Oroszország fontos partner, az ellenzék érti és értékeli ezt - írta Kalesznyikava Alekszej Venegyiktovnak, az Eho Moszkvi nevű orosz kormánykritikus rádióadó főszerkesztőjének.

A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

(MTI)