2,5 milliárd forintból lesz lélegeztetőgép raktárunk

2,5 milliárd forintból lesz lélegeztetőgép raktárunk

A kormány még júniusban jelentette be, hogy támogatja az európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletéhez egy raktárbázis kialakítását Magyarországon. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat pedig már arról is rendelkezik, hogy ez egyelőre mennyibe fog kerülni - írja az mfor.hu.

Ezek szerint a pénzügyminiszternek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon keresztül november 30-ig az alábbiakról kell gondoskodnia:

  • a beruházást terhelő általános forgalmi adó fedezetéül 1,4 milliárd forint biztosításáról
  • a beruházáshoz kapcsolódó előfinanszírozás fedezetéül 1,1 milliárd forint biztosításáról.

A készülő raktárban nemcsak a kormány által felhalmozott több ezer lélegeztető gép kerülne tárolásra, hanem uniós központi bázis is lenne egyben.

A legrosszabb üzletet kötötte a magyar kormány Kínával a lélegeztetőgépek kapcsán, ők mégis nagyon büszkék rá

A koronavírus miatti vészhelyzet megszüntetését követően pár nappal Szijjártó Péter külügyminiszter köszönetet mondott azoknak, akik segítették a vírus elleni védekezést. Az egészségügyi dolgozók, tanárok és rendőrök mellett pedig a kormány teljesítményét is megdicsérte. Arra sem volt rest, hogy kitérjen rá, a hatalmas nemzetközi versenyhelyzet ellenére hazánk sikeresen szerezte be a vírus elleni védekezést segítő egészségügyi eszközöket, írja a 444.hu.