Erősebb nyomásgyakorlásra is kész a turizmust képviselő új szakmai szervezet

Erősebb nyomásgyakorlásra is kész a turizmust képviselő új szakmai szervezet

A Hősök terén múlt pénteken megtartott első megmozdulás után, most a Budai Várban tartott demonstrációt az augusztus végén szerveződött Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete Facebook csoport. A Dísz téren adókönnyítést és kormányzati támogatást követeltek.

Találkoztam olyan hírrel, hogy a turizmus 150 milliárd forint támogatást kapott. Van itt valaki aki részesült belőle?

- tette fel a kérdést Szalai Edit a demonstráció egyik szervezője

Nem jelentkeztek, hiszen a jelenlévő utazásszervezőket, buszosokat, idegenvezetőket, kis hotelek, szállások tulajdonosait és alkalmazottjait, a vízi és légi turizmussal foglalkozókat és még egy sor a szektorhoz kapcsolódó szolgáltatást képviselő résztvevők, egy fillér sem kaptak ebből az összegből. Az utazási iroda tulajdonos és buszos vállalkozást is vezető Szalai Edit szerint ezt a pénzt a kormány elosztotta szállodafelújításra, illetve építésre és lényegében csak egy igen szűk kör részesült a milliárdokból.

A foglalkoztatottság 13.2 százalékát adja a turizmus. A járvány előtt ez az ágazat a GDP 13-14 százalékát termelte, azaz több mint 4 ezer milliárd forinttal járult hozzá az ország teljesítményéhez. Ennek most csak a töredékét kérjük.

- jelentette ki Szalai Edit aki azonnali egyeztetést sürget a kormánnyal a szakmai szervezetek bevonásával.

Hangsúlyozta, hogy a kormányzati politikával ellentétben a turizmus nemcsak a belföldről szól. Ugyanis a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozások itt fizetnek adót, járulékot, munkabéreket, a buszok után a gépjárműadót és itt költik el a pénzüket és ha ez az ágazat bedől, akkor a gazdaság többi szegmensét is magával ránthatja. Ha viszont a kormány nem hajlandó tárgyalni, akkor készek az erőteljesebb nyomásgyakorlásra is.

Nincs semmi bevételünk, de közben fizetjük a közterhet. Attól félek, ennek az lesz az eredménye, hogy az ilyen kisvállalkozások mint az enyém, meg akik most itt vannak, tönkre mennek és néhány kiváltságos nagy cég lesz akik majd rátelepülnek az ágazatra, mert már most jelentős támogatással és befolyással bírnak.

- mondta az Alfahírnek Bognár Ferenc buszvezető. 

Valamivel ugyan emelkedett a belföldi foglalás, de ez messze nem pótolja az elmaradt, illetve visszamondott külföldi utakból érkező bevételkiesést. Ez igaz az ide érkező külföldi és az innen külföldre menő turista forgalomra.

- tette hozzá a Békéscsabáról érkezett Palóc Lajosné aki a fiával működtet egy utazási irodát.

A megjelentek hiányolták az ágazati szakszervezetek és a szakmai érdekképviselet részvételét a rendezvényen. Pedig az egyik felszólaló Heingl Csaba szerint időben meghívták őket. 

A demonstráció végén petíciót adtak át ami a kormányzat nevében Gazdag László és Lődör Zoltán vett át.

A turizmusban dolgozók az alábbiakat követelik petícióban a kormánytól:

- Járulékkedvezmény biztosítása 2021.december 31-ig az utazási irodák (szervezők és közvetítők), a buszos vállalkozások, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozások (beleértve a KATÁ-sok adóterheit is), valamint a turizmus többi szegmensében lévő vállalatok számára. Bértámogatás meghosszabbítása 2021. május 31.-ig.
- Az utazási irodával utazóknak az állam vállalja át a (a koronavírus okozta fertőzés kimutatására alkalmas) PCR-teszt teljes költségét.
- Ahol a járványhelyzet nem indokolja, kérjük az azonnali felülvizsgálatot, és az utazásra nem javasolt térség besorolásának eltörlését, határok korlátozás nélküli megnyitását, abban az esetben, ha az utas, utazási irodával utazik. Így biztosítva az utasok teljes körű biztonságát, illetve a szakmánk hitelességének helyreállítását!
- Kérjük, hogy nemzetközi mintára az utazás irodák saját hatáskörben dönthessék el azt, hogy egy adott út lemondása esetén a részvételi díj visszatérítését utazási voucher vagy pénz formájában téríthessék meg, mivel már a járványügyi helyzet előtt az irodák lefoglalták a szállás, repülő kontingenseket és egyéb szolgáltatásokat, melyeket az irodák nem kapnak vissza. Jelen esetben, már több hónapja bevétel és utak nélkül még a 100%-os részvételi díjról szóló voucher is nagy teher az irodák részére, mivel békeidőben a részvételi díjak részét képezik az iroda fenntartási, reklám költségei (stb.) melyre tavaly óta költöttünk, és most vissza kellene fizetni.
- Egyszeri vissza nem térítendő támogatás minden regisztrált utazási irodának (beleértve az utazásközvetítő irodákat is), buszos vállalkozásnak, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozásoknak, valamint a magán üzemeltetésben, nem állami fenntartásban lévő turisztikai attrakcióknak (múzeum, állatkert, növénykert, stb). Ezzel elősegítve a munkavállalók munkahely megtartását. A vissza nem térítendő támogatást a költségekre, likviditási problémákra használnánk fel (iroda helyiség-bérleti díj támogatása, fenntartási költségek, stb.)
- Kérjük az utazási irodák esetén az államtól a vagyoni biztosíték érvényességének meghosszabbítását 2021. június 30-ig. A vagyoni biztosítékot 2021. május 31-ig kelljen megfizetni. 2020. október 31-én csak regisztrációra legyen szükség, díj megfizetése nélkül.
- A hazai turizmust segítve, a belföldi vagyoni biztosíték díjának teljes átvállalása, hogy az utazási irodák belföldi utakat is tudjanak szervezni.
- Az állam részben vagy egészben vállalja át a következő évi nemzetközi vagyoni biztosíték költségét, annak érdekében, hogy ha a járványügyi intézkedések szigorodnak, akkor az utasaink által befizetett részvételi díjak ne vesszenek el, utasainkat ne érje kár.
- A belföldi turizmust segítve a járvány ideje alatt az autóbuszos utazások tekintetében részben vagy egészben kérjük az ÁFA eltörlését.
- Piacnyitást kérünk a közszolgáltatásban. A magánszektoros autóbuszos vállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban.
- A buszokra előre megvásárolt autópálya matricák érvényessége automatikusan hosszabbodjon meg 2021. december 31-ig, hiszen az idei évben nem használtunk autópályákat.
- A vállalkozások jelenleg érvényben lévő hitelmoratóriumát hosszabbítsák meg 2021. július 31-ig. Telephelyek, irodák, egyéb bérlemények szerződéseinek felmondási moratóriuma hosszabbodjon meg 2021.július 31-ig.
- Az iparűzési adó (IPA) elengedése 2021. december 31-ig.