27 milliárdos kárt okozó cég prominensével pózol a fideszes jelölt és a luxusjachtos miniszter

27 milliárdos kárt okozó cég prominensével pózol a fideszes jelölt és a luxusjachtos miniszter

Egy olyan üzletember révén ígér új munkahelyeket a fideszes képviselőjelölt és Szijjártó Péter miniszter, aki a magyar adófizetőknek 27 milliárdos kárt okozó cégben töltött be fontos szerepet, egy másik cégét pedig több mint 100 millió forint adótartozással számolták fel.

Egy olyan üzletember révén ígér új munkahelyeket a fideszes képviselőjelölt és Szijjártó Péter miniszter, aki a magyar adófizetőknek 27 milliárdos kárt okozó cégben töltött be fontos szerepet, egy másik cégét pedig több mint 100 millió forint adótartozással számolták fel.

A szerencsi üveggyapotgyárral kampányolt másfél hete a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. választókerület fideszes jelöltje Koncz Zsófia. A mai napig nem tisztázott luxusjachtozásáról elhíresült külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter támogatásával ígért a helyieknek 120, illetve 160 új munkahelyet.

A sokadjára megígért beruházás a miskolci Pimco Kft. nevéhez fűződik. A vállalkozás – akkori tulajdonosa révén – 2018. október közepén megszerezte az Üveggyapotgyár Üzleti Dokumentáció és Megvalósíthatósági Tanulmány nevű dokumentumot. Ezt követően a Pimcót szinte azonnal (2018. december) megvásárolta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., ám a gyár csak nem akart kinőni a földből. A Pimco idén nyáron újabb tulajdonosváltáson ment keresztül:

megvásárolta az Orbán György többségi, 70 százalékos tulajdonába tartozó OLP-TECH Kft.

Érdekesség, hogy a június 26-i ügyletet a Mészáros-féle Talentis Group részéről a vezérigazgató, Konczné Kondás Tünde szignózta, aki a két héttel később tragikus hirtelenséggel (közlekedési baleset) elhunyt fideszes Koncz Ferenc felesége. A szeptember közepi kampányeseményen már Szijjártó és Koncz Orbán György tulajdonossal parolázott, és a videó tanúsága szerint Orbánnal ültek le – többek közt egy jó vágókép erejéig – tárgyalni is.

Orbán György igazi helyi „nagykutya”, az üzletember a 2000-es évek közepén már vállalkozott. A cégnyilvántartás adatai szerint több tucat cégből álló cégbirodalom fűződik a nevéhez, ám közülük számos már megszűnt, felszámolás vagy kényszertörlés alá került.

Egyik cége az ENH EURO-NORP HARCON Zrt. volt, melyben ő maga 28 százalékos részesedéssel rendelkezett, egyben az ügyvezetői tisztséget is ellátta. A cégben felbukkannak olyan személyek is, melyekkel Orbán rendszeres üzleti kapcsolatban áll, így az üveggyapotgyárat felépíteni szándékozó cég tulajdonosaként már megismert OLP-TECH-ben is üzlettársaként szerepelt egy azóta is cégvezetéstől eltiltott személy, bizonyos Horti András. Az ENH EURO-NORP HARCON Zrt.-t azóta már felszámolták, a hitelezői igényeket azonban nem tudták kielégíteni. Olyannyira, hogy

Koncz és Szijjártó barátjának a cége egész a felszámolás végéig szerepelt a NAV 180 napon túl több mint 100 millió forint adóhátralékkal tartozók listáján.
ENH

E cégnek legnagyobb tulajdonosa volt a HARCON Építő és Szerelő Zrt., melyben Orbán György felügyelő bizottsági tag volt. A felügyelő bizottság feladata pedig a vállalkozás törvényes működésének felügyelete – lett volna!

Merthogy a cég, melynek Orbán György ugyan nem, de üzlettársai közül többek közt a már említett, cégvezetéstől eltiltott Horti is tulajdonosa volt,

egy, a magyar államnak 27 milliárd forintos kárt okozó üzlet kulcsszereplője.

A moszkvai fantompláza néven elhíresült eset, melyet 2012-ben a Magyar Nemzet robbantott ki, 2008-ra nyúlik vissza. Az eredeti cikk már nem elérhető, de például ezen a linken még teljes egészében olvasható. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata azt állapította meg, hogy a botrányos ügyletben az Eximbank egy kazah kereskedelmi bankon keresztül nyújtott 124,2 millió euró (37 milliárd forint) hitelt egy luxemburgi vállalkozásnak egy moszkvai bevásárlóközponthoz. A hitelből végül 81,2 millió eurót (24,2 milliárd forint) folyósítottak. A luxemburgi cég, a Samuel Finance S. á. r. l.

az Orbán György-féle Harcon Zrt.-t bízta meg mint fővállalkozót (és utalta át neki a pénzt), aki alvállalkozójához, egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore céghez, a Gamematch Ltd.-hez utalta tovább a tízmilliárdokat.

Az offshore cég „természetesen” szőrén-szálán eltűnt, a kazah bank csődöt jelentett, így az Eximbank hitelét az azt biztosító, állami tulajdonú Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-nek (Mehib) kellett kifizetnie. A kár értéke 27 milliárd forint.

A fantomplázára adott hitelből sem a luxemburgi, sem az offshore vállalkozás, sem Koncz és Szijjártó barátjának cége egy kapavágást sem végzett. Az ügy további érdekessége, hogy az Eximbank vezetője akkoriban a Liberálisok nevű mikropárt korábbi prominense, majd főpolgármester-jelöltje, Bodnár Zoltán volt, azaz

Koncz és Szijjártó egy olyan üzletemberrel barátkozik, aki a „libernyák” Eximbank-vezér révén több tízmilliárdos kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A Kehi a Nemzeti Nyomozó Irodánál hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás miatt 2012 nyarán tett feljelentést. Lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte, a nyomozás továbbra is folyamatban van, így annak részleteiről bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni.

Az üveggyapotgyár dokumentációja tehát két éve a beruházó rendelkezésére áll, ennek ellenére még mindig csak zászlók és egy tábla jelzi, hogy ott valami készül. Csak remélhetjük, hogy nem egy fantomgyár újabb milliárdos károkkal.