Az SZFE kancellárját Vidnyánszkyék egy katonatisztre cserélték

Az SZFE kancellárját Vidnyánszkyék egy katonatisztre cserélték

A 444 több egyetemi forrásból úgy értesült, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium kezdeményezésére távozik az egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül.

Még 2015-ben vezették be az új rendszert, melynek keretében a miniszterelnök által kinevezett kancellárok vették át az egyetemek gazdasági irányítását. Akkor még Papp Csillát jelölte erre a posztra Orbán Viktor, aki Vidnyánszky egyik beosztottjának a felesége volt. Végül az egyetem ellenállásának köszönhetően Vonderviszt Lajos kapta meg a pozíciót.

Vonderviszt együttműködése a Vidnyánszky vezette kuratóriummal azonban a jelek szerint nem bizonyult elégségesnek. Hiába írta alá a kuratórium elnöke a december 31-ig szóló szerződését, a 444.hu úgy tudja, kedd reggel Vidnyánszky behívatta, és közölte vele, hogy közös megegyezéssel távozik, egyben bemutatta neki az utódját.

Szarka életrajzából kiderül, hogy gépesített lövész tisztként végzett a katonai főiskolán, ezt követően biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben ezredessé vált, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnökévé vált, később miniszteri biztosa lett.2013-tól katonai attaséként képviselte a kormányt Párizsban, majd egy nagy állami cég, a NIPÜF stratégiai igazgatója lett. A kancellári székbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezik, ahol az egyetemi campusért felelős főigazgató volt 2019 óta - írja a lap.