Az SZFE katonatiszt kancellárja az épületbe nem, de a levelezésbe már bejutott

Az SZFE katonatiszt kancellárja az épületbe nem, de a levelezésbe már bejutott

A Kossuth rádió Jó reggelt! című műsorának pénteki vendége az SZFE újonnan kinevezett kancellárja, Szarka Gábor volt. A műsorban felidézték, hogy az új vezető elsőre nem tudott bejutni az egyetem Vas utcai épületébe, azóta pedig a hallgatók az egyetem Szentkirályi utcai épületét is blokád alá vették.

Szarka elmondta, hogy "a helyzet nem egyszerű", de a munkát sikerült megkezdeniük a két rektorhelyettessel. Az első eligazításon is túl van már, amit a beosztottainak tartott egy külső helyszínen. Innen igyekeznek majd "biztosítani a rendet és a belső munkát". Bár az épületbe nem jutott be azóta sem a kancellár, az intézmény levelezési rendszerébe belépett,vagyis kapcsolatot tud tartani a bent lévőkkel, majd hozzátette:

azt, hogy a hallgatók elbarikádozták a bejáratot, ott semmilyen olyan lépés nem fog történni, ami bármilyen módon erőszakkal próbálja ezt a helyzetet megoldani.

Azt is kiemelte, hogy a sztrájkbizottság 8 követeléséből 6-ot a fenntartóval szemben fogalmaztak meg, így ezekkel ők nem tudnak foglalkozni. A munkavállalói problémákkal viszont igen: az  általuk ígért 10%-os fizetésemelést, amit januártól 15%-ra emelnének, a sztrájkbizottság nem fogadta el. Ezt Szarka úgy kommentálta, hogy

azt, hogy mi a konkrét tényleges céljuk, azt sajnos ezek után nehezen tudom megfogalmazni.

A kancellár szerint akad egy masszív többség az egyetemen, akik békét és nyugalmat szeretnének, valamint azt, hogy az egyetemi élet a normális kerékvágásban induljon el. Ezért azt is nehezményezi, hogy csak a sztrájkbizottsággal tud kommunikálni.

Azt gondolom, hogy előbb-utóbb a mérsékelt és a kompromisszumkészséggel párbeszédre nyitott embereknek, munkavállalóknak, tanároknak hallatni kellene a hangjukat, annak érdekében, hogy legyen kivel egyáltalán, az agresszivitást és a blokádot félretéve, értelmesen tárgyalni

- zárta az interjút.