Bezár a Cinema City-t birtokló hálózat, de mi egyelőre nem maradunk mozi nélkül

Bezár a Cinema City-t birtokló hálózat, de mi egyelőre nem maradunk mozi nélkül

A koronavírus-járvány második hulláma az amerikai mozikat ismét térdre kényszerítette, a baj már akkora, hogy az életben maradásuk a tét. Nem hiába kérték egy petícióval a legnagyobb hollywoodi rendezők az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusát, hogy a vírus miatt elkülönített Cares Act gazdasági mentőcsomagból mielőbb juttassanak az iparnak.

Az utolsó kegyelemdöfés a mozihálózatoknak a 25. James Bond-film elhalasztása volt, és ahogy a világ legismertebb titkosügynöke visszavonulót fújt a COVID-19-cel szemben, úgy a héten Anglia legnagyobb, Amerika második legnagyobb hálózata, aki a Cinema City-nek a tulajdonosa, a Cineworld/Regal is bejelentette, hogy több mint 500 mozitermét zárja be határozatlan időre.

Christopher Nolan és James Cameron is a mozik bedőlésére figyelmeztet

A filmvilág olyan nevei írták alá az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának címzett, tengerentúli mozik megmentését sürgető levelet, mint Greta Gerwig, Taika Waititi, Patty Jenkins, Michael Bay és Steve McQueen (12 év rabszolgaság). Ahogy szerte a világban, a koronavírus-járvány az amerikai mozikat is nehéz helyzetbe kényszerítette.

Az állami támogatás teljes hiánya a szektorban olyan lavinát indított el, ami már visszafordíthatatlan következményekkel jár, vélekedett a mozik helyzetéről Petty Jenkins, Wonder Woman direktora a Reutersnek. A rendezőnő odáig ment, hogy szerinte az sem kizárt:

Lehetséges, hogy örökre le kell mondanunk a mozikról

A tengerentúli mozik elbuktak, de mi a helyzet idehaza?

Megkerestük Buda Andreát, a magyar Cinema City marketingmenedzserét, aki elmondta, hogy a mozihálózatukra kelet-európai szinten nem érvényes a Cineworld/Regal bezárási hulláma, ugyanis ez csak akkor történhet meg, ha erre kormányzati kötelezettség történik, ilyenről pedig egyelőre szó sincs.

A Cinema City a tengerentúli mozik bezárásának hírét követően egyeztetett az összes magyar filmforgalmazóval, így az elkövetkezendő két- két és fél hónapban, az első nagy hollywoodi stúdiófilm megjelenéséig a magyar, európai, független, illetve nagyobb stúdiók középkategóriás filmjeire helyezik majd a hangsúlyt.

Ezek a járvány előtt is megvoltak, csak akkor volt mellettük egy húzófilm, ami most kiesett. 

Vagyis továbbra is lesz mit nézni a magyar mozikban, csak nem feltétlenül a sikervárományos produkciókra tudunk majd jegyet váltani az elkövetkezendő időszakban.

A csökkenő látogatószám kapcsán Buda Andrea azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány idején, amikor akadt húzófilm, akkor a nézők is szívesebben moziztak, ugyanakkor a tendencia "normál" időszakban is hullámzónak mondható.

A járvány előtt úgy festett a Cinema City életében a moziüzemeltetés, hogy átlagban heti négy és hét filmet mutattak be, ami meglehetősen soknak számít, nem csoda, hogy gyakran emiatt a torlódás miatt az egyes produkciókat nem tudták rendesen kijátszani a termekből, mert már jött is a következő premier. A járvány utáni újranyitás során a heti egy-két premieres film vált jellemzővé, ami jelenleg felkúszott három-négy filmre. Buda most azt látja, hogy az év végéig ez visszaesik majd két-három filmre.

A mozifilmek hamarosan 17 nap után is felkerülhetnek online felületre

Áprilisban állt a bál Hollywoodban, amiért a Universal azt találta ki egy streaming csatornára küldött Trollok a világ körül című animációs film kimagasló nézettségi adatait látva, hogy a jövőben egyszerre mutatja majd be a kisebb filmjeit a mozikban és a VOD platformokon.

A nagy stúdiók is kénytelenek a premiereket tologatni

A marketingmenedzser szerint a hollywoodi stúdiók is kényszerhelyzetben vannak, a blockbustereik premierdátumát kénytelenek folyamatosan tologatni, hiszen két hatalmas piacuk, a New York-i és a kaliforniai a mozik ki sem nyitottak, ez a két régió pedig egy film bevételének a nagy részét képezik a tengerentúlon. Christopher Nolan Tenetje volt a stúdiók tesztalanya, ami bár világviszonylatban jól teljesített, az elvárt adatok esetében mégis az a 100 millió dollárnyi bevétel hiányzott, amit a fent említett két szegmens hozni tudott volna, így most inkább mindenki a kivárásra játszik.

A nagy koronavírus-filmnaptár

Az elmúlt hetekben sorra halasztották el a hollywoodi produkciók premierjeit, valamelyik már sokadszorra kapott új dátumot (Bond pontosan negyedszerre), sőt nagy valószínűséggel még fogják is őket variálni, de a nagy kavarodásban megpróbáltuk összeszedni a jelenlegi időpontokat.

  • 007 Nincs idő meghalni - 2021.04.02.
  • Halálos Iramban 9 - 2021.05.28.
  • The Batman - 2022.03.04.
  • Dűne - 2021.10.01.
  • Flash - 2022.11.4.
  • Shazam! Fury of the Gods - 2023.06.02.
  • Wonder Woman 1984 - 2020.12.25.
  • Shang-Chi és a 10 gyűrű legendája - 2021.07.09.
  • Örökkévalók - 2021.11.05.
  • Fekete Özvegy - 2021.05.07.
  • West Side Story - 2021.12.10.
  • The King’s Man - 2021.02.12.
  • The Empty Man - 2020.10.23.
  • Top Gun: Maverick - 2020.12.23.