Nagy értékű balatoni ingatlanhoz jutott a Fidesz-közeli alapítvány

Nagy értékű balatoni ingatlanhoz jutott a Fidesz-közeli alapítvány

A hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó, Orbán Balázs államtitkár által vezetett Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány kapta meg a révfülöpi kikötő melletti területet, a régi Országos Tervhivatal üdülőivel és egy leromlott állapotú kastéllyal együtt.

A Népszava írása szerint a helyet még a pártállam idejében építették be, előbb az Országos Tervhivatal, majd a Pénzügyminisztérium üdülői voltak ott. Mostanra a nagy része erdősödött és a kastély is leromlott állapotú. Korábban egy kétcsillagos üdülő is volt, ami már tíz éve nem üzemel.

Ettől függetlenül általános vélemény, hogy kivételes adottságú a helyszín és megfelelő ráfordítással igazi aranybánya lehet majd az új tulajdonosnak. Csak viszonyításképpen: a település teljes területe 1039 hektár, ebből visz el el kikötővel együtt 14 hektárt az MCC. Vagyis a kormánypártok egyetlen parlamenti voksolással az alapítványnak adták a település 1,3 százalékát. 

A napilap megkereste az MCC-t, hogy megtudják, mihez kezd az alapítvány egy ekkora területtel, milyen tervei vannak a kastéllyal, és milyen forrásból újítaná fel a birtokot, de csak a honlapjukon olvasható szöveget ajánlották figyelmükbe.

Abból annyi derül ki, hogy ott „korszerű, több száz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakít ki.” A terület jelentős méretéről, kivételes adottságáról szemérmesen azonban hallgatnak.

A most átadott, hét különböző helyrajzi-számon fekvő ingatlanok mindegyike állami tulajdon. A kikötő környékének kezelője a Nemzeti Sportközpontok, a mólóké pedig Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt. A vitorláskikötőt amúgy a 2011-es, nemzeti vagyonról szóló törvény a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó sportcélú ingatlanok közé sorolta, most mégis átkerül az MCC-hez.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítványt 1996-ban magánalapítványként hozták létre, mára pedig jókora tőkét kapott a nemzeti-konzervatív-keresztény elitképzést célul kitűző - de az üzlettől sem megriadó - szervezet a Fidesz-kormánytól. A Mol- és Richter-részvények 10-10 százalékával megtámogatott alapítvány vagyona 260-280 milliárd forinttal nőtt. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, miniszterelnökségi államtitkár.