Tombol a koronavírus a Darvastói Foglalkoztatóban, az ápolók 41, a gondozottak 76 százaléka fertőzött

Tombol a koronavírus a Darvastói Foglalkoztatóban, az ápolók 41, a gondozottak 76 százaléka fertőzött

A csabrendeki Darvastó Foglalkoztató Intézetben az ápoltak és a gondozók között is nagy számban igazoltak pozitív szegényeket. 135 ápolóból 55, míg a 276 gondozottból 214 igazoltan pozitív koronavírusos – közölte újságírói kérdésre Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a fertőzöttekből 11 mutatott tüneteket, őket kórházban kezelik.

A felderítést követően az intézmény és az egészségügyi hatóság között rendkívül szoros együttműködés alakult ki – mondta. Aláhúzta, az otthonban elegendő védőeszköz áll rendelkezésre, gyakorlatilag folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás, melyhez a honvédséget is igénybe veszik.

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a Parlamentben Rig Lajos jobbikos képviselő már azonnali kérdést tett fel az emberi erőforrások miniszterét helyettesítő államtitkárnak, melyben arról érdeklődött, tudnak-e arról, hogy az intézetben felütötte fejét a koronavírus, és gócpont alakulhat ki. Ismertette, a múlt hét csütörtök-pénteki tesztelések során 120 tesztből 102 pozitív lett.

A válaszban Vitályos Eszter Zsuzsanna államtitkár azt mondta, a minisztériumban erről nem tudnak, de utána fognak nézni és minden szükséges járványügyi intézkedést meg fognak hozni.

Lehet, hogy járványügyi gócpont alakult ki az állami fenntartású Darvastói Foglalkoztató Intézetben, a kormány pedig erről semmit nem tud

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője ma a Parlament azonnali kérdések órájában Kásler Miklóst szerette volna kérdezni egy igen súlyos témáról, ám az emberminiszter távolléte miatt csak Dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára válaszolt neki.

Kedden már arról cikkeztek a lapok, hogy az intézetben 202 fertőzött van, közülük 9 kórházban fekszik. Fazekas Andrea, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese azt is közölte, hogy 54 dolgozó koronavírus-tesztje lett pozitív.