A rendkívüli jogrend megszavazása után máris módosítaná az Alaptörvényt a kormányzat

A rendkívüli jogrend megszavazása után máris módosítaná az Alaptörvényt a kormányzat

Kedd délután megszavazta a parlament a 90 napos határidejű rendeleti kormányzást. Estére pedig máris érkezett egy törvényjavaslat az Alaptörvény módosításáról. 

Az egyik legfontosabb változás az, hogy az alaptörvény kimondaná: a közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése. A javaslat arról szól, hogy a jövőben a parlamentet arra köteleznék, hogy törvényt alkosson a közérdekű vagyonkezelő alapítványokról, amelyek utána megkaphatnának közpénzt, amely ezzel elveszíti közpénz jellegét. Ebben az esetben ugyanis ezek a pénzek már nem államé lennének, hanem az alapítványoké. Így a NER-közeli alapítványok egy esetleges kormányváltás esetén is megtarthatnák - egykor állami tulajdonú - vagyonukat. Ráadásul ezt egy kétharmados törvénybe vésnék.

Szintén változtatás lenne, hogy csökkentenék a rendkívüli jogrendek számát az eddigi hatról a felére. A továbbiakban csak a a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet marad.

A harmadik változás, hogy a jövőben törvényben rögzítenék, hogy 

az anya nő, míg az apa férfi.

Az indoklás szerint “Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést." A javaslat szerint "a születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek.”