Meghibásodott és leállt a Roszatom egy hete átadott fehéroroszországi atomerőműve

Meghibásodott és leállt a Roszatom egy hete átadott fehéroroszországi atomerőműve

Nem sokkal üzembe helyezése után leállt Fehéroroszország első atomerőműve, az energetikai minisztérium egy tisztségviselője kedden a sajtónak azt mondta, hogy néhány eszköz cserére szorul, és nincs sugárzásveszély.

A litván fővárostól, Vilniustól mindössze 50 kilométernyire délkeletre lévő Asztravec városában található, a Roszatom orosz atomenergia-ipari óriáscég építette Fehérorosz Atomerőmű (BelAESZ) a múlt héten lépett működésbe, és vasárnap állt le. Aleh Szobolev, az energetikai minisztérium nukleáris részlegének munkatársa azt mondta, a leállás néhány elektromos egység meghibásodása miatt következett be. Az AP hírügynökségnek nyilatkozva arról biztosította a közvéleményt, hogy a műszaki hiba nem jelent sugárzásveszélyt sem Fehéroszországra, sem a vele szomszédos Litvániára nézve.

A tárca hétfői közleménye szerint a próbák során vették észre, hogy néhány elektromos eszköz cserére szorul, azt azonban nem tudni, miért van szükség erre, és mennyi ideig tart majd.

Az erőmű szombati, ünnepélyes átadóján Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is részt vett, aki azt mondta, a létesítmény további lendületet ad majd a tudományos kutatásoknak.

A szomszédos Litvánia korábban már biztonsági kockázatnak minősítette az atomerőművet, múlt szerdán pedig a balti ország kormánya tiltakozó levelet adott át Fehéroroszországnak, amelyben elítélte szomszédja "felelőtlen lépéseit".

Vilnius már az üzembe helyezés előtt energiabojkottot is hirdetett, amelynek értelmében nem vásárol a BelAESZ-ben előállított villanyáramot. A bojkotthoz Lettország is csatlakozott.

Litvánia azt állítja, hogy Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat, s ezért a munkálatok során ismételten balesetek történtek, valamint azzal vádolja szomszédját, hogy nem hajtotta végre a stressztesztre vonatkozó uniós ajánlásokat sem.

A Roszatom részéről cáfolták az állításokat, aláhúzva, hogy az erőmű építése megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előírásainak.

Litvánia egyetlen atomerőművét a balti ország 2004-es uniós csatlakozását követően bezáratta.

Az ugyancsak sokat bírált magyarországi beruházást, a Paks 2-t is a Roszatom építi.