SZFE-tüntetés – „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

SZFE-tüntetés – „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

A hatályba lépő járványügyi rendelkezések a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE), annak hallgatóit is érintik, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumuk keretei közt jelenleg is vitáznak, követeléseik ugyanis továbbra sem teljesültek. Kedden délután 3 órától pedig az SZFE sajtótájékoztatót tartott az Egyetem Vas utcai épülete előtt.

„Ej, a Titkos Egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik…”

A november 6-ai fenntartói intézkedést – miszerint az egyetemen az oktatás felfüggesztésre kerül – a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg, hangzott el a hallgatók által szervezett sajtótájékoztatón. Továbbá, hogy többek között a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, tehát a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig nem lehet végrehajtani. E döntés megalapozottságának érdekében az Egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért a hallgatók az Oktatási Hivatalhoz fordultak. A bizonyító erejű dokumentációt az általuk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére pedig benyújtották. Az irat befogadására szerdán, azaz november 11-én kerülhet sor.

A blokád alá vont épületben az elmúlt 2 hónapban minden tanórát és kurzust megtartottak – ismertették a sajtótájékoztatón a hallgatók, akik abban bíznak, az Oktatási Hivatal ezt elismeri,

így nem juthat érvényre az oktatásunk és félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka

 

– fogalmaztak.

A központi járványügyi rendelkezéseket, ahogyan eddig, úgy továbbra is betartják, így az SZFE Magyarország összes, még jelenléti oktatást folytató felsőoktatási intézményével összhangban november 11-étől digitális oktatásra áll át. Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátok értelmében az Egyetem létesítményeit, valamint a kollégiumot kedden elhagyják, azonban mivel követeléseik továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetük ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások,

a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük

 

– közölték a hallgatók hozzátéve, az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatják.

Akár ezek közt a falak közt, akár az otthonainkban karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk, az Egyetem mi vagyunk! A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik

 

– ismertették.

A hallgatók végül megköszönték a Vas és a Stáhly utca lakóinak türelmét, a rendőröknek gyülekezéseik biztosítását, a magyar társadalomnak pedig azt – fogalmaztak –, hogy amikor csak tudja, szóval és tettel áll ki mellettük és velük a felsőoktatás szabadságáért. Hozzátették, betonbiztosak abban, hogy képesek folytatni a küzdelmet ügyükért. Mindezeken túl a járvány ellen frontvonalban harcolók felé is köszönetüket fejezték ki szavakkal, tapssal, molinóval és csenddel kedd délután a Vas utcában.

Gálosi Dóra az SZFE egyik hallgatója az Alfahírnek elmondta, kicsit szomorúak, bármennyire is ez a felelős döntés jelenleg, azonban rengeteget tanultak a folyamatból és reménykednek, céljaik ettől függetlenül teljesülnek majd. Az elmúlt időszakot sikerként értékelik, s olyan társadalmi támogatottságot kaptak, amire nem is számítottak. Arról, hogy a blokád fizikailag fog-e folytatódni a jövőben, egyelőre még nem tudnak nyilatkozni, az online térben azonban fenntartják az ellenállást, s erről mindenkit időben fognak tájékoztatni. Gálosi hozzátette, érdemes lesz az Egyetem közösségi média oldalát követni.

Nemrégiben Szarka Gábor benti forrásokra hivatkozva azt mondta, mérséklődik az ellenállás, illetve széthúzás tapasztalható a hallgatók között. Gálosi portálunknak ezt úgy értékelte:

A mai sajtótájékoztató magáért beszélt, erről szó sincs.

Hozzátette, azért vonulnak ki az épületből, mert úgy gondolják, jelenleg ez a felelős döntés, mellyel a legjobban tudják támogatni a frontvonalban harcolókat, s arra kérik azokat, akik eddig támogatták őket, hogy az egészségügyi dolgozókra is ugyanúgy figyeljenek, ahogyan rájuk.