SZFE-tüntetés – „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük”

szfe
SZFE 2020. november 10.
Alfahír

A hatályba lépő járványügyi rendelkezések a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE), annak hallgatóit is érintik, ám a sajtóértesülésekkel szemben az ellenállás folytatásának lehetőségeiről bázisdemokratikus fórumuk keretei közt jelenleg is vitáznak, követeléseik ugyanis továbbra sem teljesültek. Kedden délután 3 órától pedig az SZFE sajtótájékoztatót tartott az Egyetem Vas utcai épülete előtt.

„Ej, a Titkos Egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik…”

A november 6-ai fenntartói intézkedést – miszerint az egyetemen az oktatás felfüggesztésre kerül – a felsőoktatási törvényt megsértve hozták meg, hangzott el a hallgatók által szervezett sajtótájékoztatón. Továbbá, hogy többek között a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) véleményezési jogát sérti a rendelkezés, így a HÖK november 9-én bírósághoz fordult az ügyben. Az eljárásnak halasztó hatálya van, tehát a fenntartói intézkedést a bíróság döntéséig nem lehet végrehajtani. E döntés megalapozottságának érdekében az Egyetemen zajló oktatási tevékenység elismeréséért a hallgatók az Oktatási Hivatalhoz fordultak. A bizonyító erejű dokumentációt az általuk el nem ismert vezetés akadályozó magatartása ellenére pedig benyújtották. Az irat befogadására szerdán, azaz november 11-én kerülhet sor.

A blokád alá vont épületben az elmúlt 2 hónapban minden tanórát és kurzust megtartottak – ismertették a sajtótájékoztatón a hallgatók, akik abban bíznak, az Oktatási Hivatal ezt elismeri,

így nem juthat érvényre az oktatásunk és félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka

 

– fogalmaztak.

A központi járványügyi rendelkezéseket, ahogyan eddig, úgy továbbra is betartják, így az SZFE Magyarország összes, még jelenléti oktatást folytató felsőoktatási intézményével összhangban november 11-étől digitális oktatásra áll át. Az éjfélkor életbe lépő járványügyi korlátok értelmében az Egyetem létesítményeit, valamint a kollégiumot kedden elhagyják, azonban mivel követeléseik továbbra sem teljesültek, a minisztériummal pedig minden igyekezetük ellenére nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások,

a blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük

 

– közölték a hallgatók hozzátéve, az ellenállást most egy ideig az épületeken kívül folytatják.

Akár ezek közt a falak közt, akár az otthonainkban karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk, az Egyetem mi vagyunk! A blokád pedig addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik

 

– ismertették.

A hallgatók végül megköszönték a Vas és a Stáhly utca lakóinak türelmét, a rendőröknek gyülekezéseik biztosítását, a magyar társadalomnak pedig azt – fogalmaztak –, hogy amikor csak tudja, szóval és tettel áll ki mellettük és velük a felsőoktatás szabadságáért. Hozzátették, betonbiztosak abban, hogy képesek folytatni a küzdelmet ügyükért. Mindezeken túl a járvány ellen frontvonalban harcolók felé is köszönetüket fejezték ki szavakkal, tapssal, molinóval és csenddel kedd délután a Vas utcában.

SZFE 2020. november 10.
Alfahír

Gálosi Dóra az SZFE egyik hallgatója az Alfahírnek elmondta, kicsit szomorúak, bármennyire is ez a felelős döntés jelenleg, azonban rengeteget tanultak a folyamatból és reménykednek, céljaik ettől függetlenül teljesülnek majd. Az elmúlt időszakot sikerként értékelik, s olyan társadalmi támogatottságot kaptak, amire nem is számítottak. Arról, hogy a blokád fizikailag fog-e folytatódni a jövőben, egyelőre még nem tudnak nyilatkozni, az online térben azonban fenntartják az ellenállást, s erről mindenkit időben fognak tájékoztatni. Gálosi hozzátette, érdemes lesz az Egyetem közösségi média oldalát követni.

Gálosi Dóra
Alfahír

Nemrégiben Szarka Gábor benti forrásokra hivatkozva azt mondta, mérséklődik az ellenállás, illetve széthúzás tapasztalható a hallgatók között. Gálosi portálunknak ezt úgy értékelte:

A mai sajtótájékoztató magáért beszélt, erről szó sincs.

Hozzátette, azért vonulnak ki az épületből, mert úgy gondolják, jelenleg ez a felelős döntés, mellyel a legjobban tudják támogatni a frontvonalban harcolókat, s arra kérik azokat, akik eddig támogatták őket, hogy az egészségügyi dolgozókra is ugyanúgy figyeljenek, ahogyan rájuk.