Biztonságosabbak a vendéglátóhelyek, mint a házibulik és az iskolák?

Biztonságosabbak a vendéglátóhelyek, mint a házibulik és az iskolák?

Az éttermek és kocsmák biztonságosak, bezárásuk pedig többet árt, mint használ.

Ezt a koronavírus-járvány miatt általánosnak nem igazán tekinthető kijelentést, a Szövetség a Felelős Alkoholfogyasztásért (IARD) nevű nemzetközi szervezet fogalmazta meg és az Index vette észre, hogy elemzésük szerint az egész vendéglátóipari szektor mindössze a  fertőzések 3 és fél százalékáért tehető felelőssé Európában.

Ha elfogadható a becslésük, akkor a kontinensen működő valamennyi kávézóban, étteremben, kocsmában és büfében kevesebb mint egy fertőzés terjedt tovább a járvány kezdete óta. Ez pedig állításuk szerint éppen kilencszer kevesebb, mint amennyit az iskolákban regisztráltak.

A szövetség úgy látja, a kormányok felállítanak egy sorrendet, hogy melyek azok a szegmensek, amelyeknek mindenképp működniük kell. Mivel a munkahelyeken nem állhat meg az élet, és az oktatásnak is tovább kell folynia, az az irányelv, hogy a vendéglátásban korlátozzák leginkább az emberek érintkezését.

Az IARD szerint viszont ez nem megoldás, hiszen az emberek a vendéglátóhelyek szabályozott, és biztonságos környezete helyett különböző, alternatív helyeken találkoznak - például egymás otthonában -, ami még inkább gyorsíthatja a koronavírus terjedését. Ráadásul ennek olyan következményei is vannak, mint a csökkenő adóbevételek és a máris fokozódó illegális alkoholkereskedelem.

A fenevad.blog is ezt állapította meg, miután megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt a választ kapták, hogy a személyi higiéné szigorú betartásával és az éttermek megfelelő működésével minimalizálható a fertőzés kockázata.

Egy megfelelően kialakított belső vendégtér, ahol a szellőztetés, a takarítás kellő alapossággal történik, és ahol a zsúfoltság elkerülhető és amennyiben az üzemeltetők a jogszabályi és a javasolt higiénés szabályokat betartják, a kockázat minimálisra csökkenthető.

- áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ értékelésében.

Szerda este a Hősök terén vendéglősök pincérek cukrászok szakácsok demonstráltak, mert a kormány hasonló korlátozó intézkedési nyomán a elvesztették munkájukat, és mivel többségük alkalmazott, ezért sokan már megélhetési gondokkal küzdenek.