Ellenzék: Orbán már nem érzi magát biztonságban, ezért módosítja a választási törvényt

Ellenzék: Orbán már nem érzi magát biztonságban, ezért módosítja a választási törvényt

Közös közleményben reagáltak az ellenzéki összefogás pártjai arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium törvénymódosító javaslata alapján a kormány ismét változtatni akar a választási törvényen.

A Jobbik, az LMP, a Momentum, a DK, az MSZP, valamint a Párbeszéd által jegyzett szerdai közleményben a pártok kijelentették: álláspontjuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök kétségbeesett lépéseinek sorába illeszkedik az is, hogy – tökéletesen demokráciaellenes módon – egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot.

„Ez is csak azt mutatja, hogy Orbán már a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát. Utóbbira minden oka megvan, mert veszíteni is fog – ezt Orbán is beismerte az ominózus törvényjavaslatokkal”

- fogalmaztak.

Az ellenzéki összefogás szerint Orbán Viktor végképp méltatlanná vált hivatalára. Követelik a kormányfőtől, hogy vonja vissza a vonatkozó törvényjavaslatokat, és

„töltse lopás és ügyeskedés nélkül a hátralévő hivatali időt”, mert „ha a világjárvány idején segíteni nem tud, legalább ne ártson.”

A közlemény úgy fogalmaz: Orbán Viktor retteg attól, hogy 2022-ben elveszíti a választást, miközben továbbra is embertelen, aljas kormányzást folytat. Ezt üzenték a kormánypárt keddi intézkedései, amelynek során a fideszes és az úgynevezett kereszténydemokrata képviselők remegő kézzel megírt alkotmánymódosítás keretében tettek ismételt lépéseket a közpénzek ellopása, valamint a közpénzekkel kitömött cégek, alapítványok bebetonozása és elrejtése érdekében.

„Tették mindezt a koronavírus-járvány kellős közepén, amikor a válság megfékezésére, a lehető legtöbb ember megmentésére és megvédésére kellene koncentrálni. Egyszerűbben: miközben feltehetően magyar emberek százai halnak meg Orbánék súlyos, történelmi késlekedései, átjachtozott hónapjai miatt, a miniszterelnök és csapata magyar emberek további adómilliárdjait játssza át a kastélyokkal, hajókkal, repülőkkel már amúgy is kitömött oligarcháknak, bebiztosítva őket a 2022-es vereségre.”

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosítás alapján pártlistát az a párt állíthat majd 2022-ben, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Ehhez korábban elég volt csupán 27 választókerületben elindulni. Az indoklás szerint a javaslat a kamupártokat fogja kiszűrni, de emellett nehezítheti az ellenzéki együttműködések kialakítását is, amivel nyilvánvalóan a kormány is számolt.