"Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget"

"Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget"

Ismét tájékoztatott az operatív törzs a legfrissebb járványügyi tudnivalókról pénteken. Elsőként Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese nyomatékosította: szigorodtak a maszkhasználat szabályai, a közterületi előírásokat pedig a 10 ezer főnél nagyobb településeken az önkormányzat szabja meg.

Ismertette továbbá, miszerint az elmúlt napon:

  • 70 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be kötelezettségeiket;
  • 327 személy vétett a kijárási szabályok ellen, illetve csoportosult;
  • 170 embert pénzre büntettek;
  • 15 személyt viszont fel kellett jelenteni.

Kiss Róbert kifejtette, munkavégzés okán kint lehet tartózkodni az utcán, azonban ezt igazolni szükséges a kormany.hu portálról letölthető, kitöltött űrlap segítségével. A munkáltatónak indokolnia kell, a munkavállaló miért tartózkodik este 8 és reggel 5 óra között az utcán, az indoklást tartalmazó igazolás formátuma szabad.

A vezetőhelyettes kitért arra is, azokban az üzletekben, ahol a dolgozók nem viselték a maszkot rendőri intézkedéskor, jellemzően 30 napos bezárással éltek a hatóságok. Egy nap alatt a rendőrök 15 ezer körüli hatósági házi karanténnál végeztek ellenőrzést, mobilon ezt az ellenőrzést 3261-en vállalták.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő ezt követően közölte, csütörtök este hackertámadás érte a koronavirus.gov.hu portált, amely azóta már ismét rendben működik.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette: az egészségügyi ellátás a teljesítőképessége határára érkezett. Elmondta továbbá, hogy 6690 koronavírusost ápolnak kórházban, s közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét!

– kérte a tisztifőorvos, aki azt is elmondta, rosszul érintette az a panasz, amely szerint fiatalabb, aktív dolgozók lázcsillapítókkal csúsznak át az infrakapun munkahelyre menet.

Volt, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, de ez most veszélyezteti a teljes munkahelyi közeget. A szuperdolgozó helyett ne váljunk szuperterjesztővé!

 

– fogalmazott Müller Cecília.

Kitért továbbá arra is, a kórházi tapasztalatok új tudással vértezték fel az intézmények dolgozóit, kórházba pedig továbbra is csak az fog kerülni, akinek ellátásra feltétlenül szüksége van. A tisztifőorvos ismertette, a tesztkapacitás bővült, a mobil-tesztelőállomások megkezdték munkájukat: a szűrőbuszok csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégén pedig hat helyszínen lesznek jelen. Ezen buszok kapacitását az "érvényes szabályok alapozzák meg", tehát

senki ne álljon sorba ezeknél a buszoknál!

 

– kéri Müller Cecília hozzátéve, oda is csak azok menjenek, akiket a háziorvos odautal, ez nem egy szabadon igénybe vehető szűrési lehetőség.

Türelmet kérünk mindenkitől, a gyorsteszt is 15-20 perc alatt zárul eredménnyel!

 

– mondta.

Ismertette azt is, nincsenek jó hírei a szennyvízvizsgálat eredményeivel kapcsolatban: országszerte számos városban emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenléte. Jó hír azonban, hogy újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt a háziorvosok számára. Tájékoztatott, a felnőtt oltóanyag 65 százaléka fogyott el korábban, a gyermekoltóanyagnak pedig 10 százaléka.

Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenzaszempontból, kérem, éljen a lehetőséggel, a jövő héten lehet jelentkezni a háziorvosnál!

 

– mondta a tájékoztató végén Müller Cecília.

Újságírói kérdésre, miszerint vizsgálják-e az okát, hogy miért van ennyi cukorbeteg 50 év alatt a koronavírusos halottak között, a tisztifőorvos elmondta, életmódbeli okok hozzák felszínre a 2-es cukorbetegséget. 8-10 százalék a detektált felnőttkori cukorbetegek száma. Népbetegség, amely hajlamossá tesz mindenkit bárminemű fertőzésre.

Müller Cecília arra is válaszolt, lehet és érdemes-e nagyobb dózisban szedni a vitaminokat? A szakember azt javasolja, konzultálni kell ezzel kapcsolatban a háziorvossal.

Szintén újságírói kérdésre hangzott el, miszerint a nagyvárosok által meghozott maszkszabályok betartását ki ellenőrzi, s mik a szankciók? Kiss Róbert ennek kapcsán elmondta, 147 olyan település van, ahol többen laknak, mint 10 ezer fő. November 11-től felvette a rendőrség ezekkel a helyhatóságokkal a kapcsolatot: ahol kihirdettek szabályt, ott a rend őrei ennek alapján ellenőriznek. Hozzátette, alapvetően a rendőrség ellenőriz, de a honvédség is segít.

A hétvégén az operatív törzs nem tart tájékoztatót.