A Jobbik feljelentést tett a botrányos közmédiás hangfelvétel miatt

A Jobbik feljelentést tett a botrányos közmédiás hangfelvétel miatt

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szabad Európa birtokába került hanganyagon a fideszes szerkesztő, Bende Balázs arról beszél, hogy a közmédia a fideszes narratívát támogatja, ennek megfelelően kell a közmédiás anyagokat elkészíteni.

Bende-botrány: valóságon túli világban élnek a fideszes politikusok

A post-truth (valóságon túli) világ rajzolódott ki a szemünk előtt, mikor a Telex kérdéseire válaszoltak a fideszes politikusok az egykori Soros-ösztöndíjas, ma már elvakult fideszes Bende Balázs „közmédiás őszödi beszédének" kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban.

A „közmédiás őszödi beszédének”is nevezett, kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban a mai napon sajtótájékoztatót tartott dr. Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője a közmédia épülete előtt, aki elmondta, a tavalyi európai parlamenti választások idején olyan anyagokat kellett az ott dolgozóknak leadniuk és azokat oly módon megszerkeszteniük, amellyel egyértelműen a Fidesz hatalomban tartását szolgálták.

Úgy véli, megtapasztalhattuk már az elmúlt években, hogy elképesztően egyoldalú hírek jelennek meg a kormánypárt irányába. Steinmetz úgy fogalmazott,

"az EBESZ-jelentés is bizonyítja, hogy a hírek 90 százalékban a kormánypártnak kedveznek, míg az ellenzéket gyakorlatilag lejáratják és kedvezőtlen színben tüntetik fel. Elég csak bekapcsolnunk a tévét, magunk is meggyőződhetünk arról, hogy milyen elvek alapján megy a munka."

Az ellenzéki politikus szerint harminc évvel a rendszerváltozás után, az '50-es évek szellemisége jellemzi azt a köztévét, amit évi közel 100 milliárd forint közpénzből tartunk fent.

Közölte, a Jobbik szerint ez nemcsak megengedhetetlen, de jogi kérdéseket is felvet.

A párt álláspontja szerint ugyanis Bende Balázs - aki azóta sem cáfolta, hogy a hangfelvétel nem valódi - megvalósította a Btk.195.§ "kényszerítés" tényállását, mégpedig azzal, hogy "mást fenyegetéssel arra kényszerített, hogy valamit tegyen", amivel jelentős érdeksérelmet okozott.

Steinmetz közölte, a "jelentős érdeksérelem" egyértelműen megvalósult azáltal, hogy valakit kirúgással fenyegetett, ha valamit tesz, vagy éppen nem tesz.

A jobbikos politikus szerint a "jelentős érdeksérelem" egyébként napi szinten is megvalósul, amikor több százezer honfitársunk a köztelevízió manipulált, egyoldalú, a Fidesz irányába elfogult híreit fogyasztja, ami szembemegy a 2010. évi sajtótörvényben rögzített szabállyal, miszerint mindenkit megillet a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog.

Az országgyűlési képviselő bejelentette,

Szilágyi György képviselőtársával együtt feljelentést tettek és indítványozták a nyomozás elrendelését.

Bízom benne, hogy a III. kerületi rendőrkapitányság és az ügyészség partner lesz abba, hogy az elkövető büntetőjogi felelősségét mihamarabb megállapítsák

- zárta szavait.