Demeter Szilárd azonnali lemondását követelik egy petícióban magyar értelmiségiek

Demeter Szilárd azonnali lemondását követelik egy petícióban magyar értelmiségiek

Petíció indult annak érdekében, hogy elérjék Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának lemondását, miután az egy írásában Hitlerhez hasonlította Soros Györgyöt, Európát pedig gázkamrának nevezte.

A publicisztika nagy port kavart, többek között vezető zsidó szervezetek határolódtak el attól, hogy valaki aktuálpolitikai céljai kedvéért visszaéljen a történelmi sérelmekkel.

Az aHangon indult petíció szövege szerint az aláírók a leghatározottabban visszautasítják Demeter Szilárd kormánybiztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, a magyar kormány hivatalos képviselőjének 2020. 11. 28-án megjelent írását, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz hasonlítja. A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját.

„Zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette. Alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.”

Vállaljuk, hogy fizikai, szellemi és anyagi lehetőségeink szerint valamennyien tenni fogunk a kirekesztés, a gyűlölködés, a cinizmus és a gonoszság ellen! – írták.

A petíciót számos művész aláírta már, majd többek között Karácsony Gergely főpolgármester is jelezte támogatását.