58,5 milliárd forint hitelt vettek fel az egészségügy finanszírozására

58,5 milliárd forint hitelt vettek fel az egészségügy finanszírozására

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 162,5 millió euró (mintegy 58,5 milliárd forint) kölcsönnel támogatja a koronavírus-járvánnyal küzdő magyar egészségügyi szektort, a kölcsön kedvezményezettje az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - közölte a luxembourgi székhelyű uniós bank pénteken közleményben.

A következetesen pénzügyi támogatásnak nevezett banki hitel a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódó orvosi felszerelések, egyéni védőeszközök, mobil egységek és sürgősségi konténerkórház beszerzését és felállítását segíti, hogy növelje a fertőzés betegeinek kezelésére szolgáló ágyak számát Magyarországon.

Tereza Czerwinska, az EIB alelnöke elmondta, az uniós beruházási bank célja Európa egészségügyi rendszereinek erősítése a koronavírus-járvány jelentette kihívásokkal szemben.

"Készen állunk, hogy támogassuk a tagállamokat, köztük Magyarországot, hogy a legjobb ellátást tudják biztosítani állampolgáraik számára" - fogalmazott.

A közlemény idézte Varga Mihály pénzügyminisztert, aki azt mondta: nagyra értékeli az EIB-nek a járvány leküzdését célzó, a magyar egészségügyi rendszer és az egészségügyi infrastruktúra képességét fejlesztő támogatását.

Az EIB közleménye szerint a támogatás, azaz hitel segíteni fogja Magyarországot a járvány hatásainak gyorsabb kezelésében, megerősíti a nemzeti egészségügyi rendszert és növeli az ország súlyos vészhelyzetekre reagáló képességét.

Az EIB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó intézménye, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást biztosít pénzügyi szempontból észszerű beruházásokhoz, hozzájárulva ezzel az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.