Néppárti EP-képviselő: elkötelezettek vagyunk az EU mellett, a Fidesznek nincs helye ebben a pártcsaládban

Néppárti EP-képviselő: elkötelezettek vagyunk az EU mellett, a Fidesznek nincs helye ebben a pártcsaládban

(…) nem foglalkozom mások magánéletével, tiszteletben tartom mindenkinek a szexuális orientációját. Mindenki maga dönti el, hogy este hol, hogyan és kivel szórakozik.

- mondta Radan Kanev bolgár néppárti EP-képviselő az Azonnalinak a Szájer-ügyre vonatkozó kérdésre. Azt is hozzátette,

Az, hogy Szájer az életével képmutató volt, őrá és a választóira tartozik, feléjük kell elszámolnia. Én szerencsére nem tartozom Szájer választói közé. A legszükségesebb lépéseket megtette. Miután valóban keményen megsértette péntek este a Belgiumban érvényben lévő járványügyi szabályokat, lemondott. Ez a minimum. Egész Európában, de különösen Brüsszelben nagyon súlyos a koronavírus-helyzet, azaz nagyon szomorú, ha éppen egy választott politikus – akinek példaképnek kéne inkább lennie – sérti meg a szabályokat.

Ezzel szemben Deutsch Tamás gestapózását politikai kérdésnek tartja:

Ellentétben a Szájer-üggyel Deutsch Tamás ügye valóban egy politikai kérdés. Amit Deutsch Tamás mondott Manfred Weberről, az egyszerűen elfogadhatatlan. Deutsch régóta tesz olyan nyilatkozatokat, amelyek miatt szerintem már régóta nem lenne helye a pártcsaládunkban. Úgyhogy én is aláírtam a kezdeményezést, Deutsch Tamásnak nincs helye köztünk.

Deutsch Tamás bocsánatot kért Manfred Webertől

Levélben kért bocsánatot Deutsch Tamás az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől, Manfred Webertől. Erről a néppárt többi tagjának is levelet küldött. A levélben azt írta: "a magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjúm után felmerült vádakat - amelyek szerint én Frakcióvezető urat a Gestapóhoz és a magyar kommunista titkosrendőrséghez, az ÁVO-hoz hasonlítottam volna - a Frakcióvezető úrnak az interjút követő napon küldött levelemben azonnal tisztáztam."

Ahogy szerinte a Fidesznek sincs helye az Európai Néppártban:

(…) nagyon nem örülök, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppárt tagja lehet. A mi pártunk elkötelezett az Európai Unió mellett, nem szolgálunk idegen érdekeket. A Fidesznek nincs helye ebben a pártcsaládban. Ha már a család metafórájánál vagyunk: minél hamarabb el kell válnia a Néppártnak és a Fidesznek, mi ezt szorgalmazzuk.

Donald Tusk feltette a nagy kérdést: „Mit kell még tennie a Fidesznek, hogy észrevegyétek?"

Miután tegnap a hazai ellenzéki pártok elítélték az itthon a keresztény-konzervatív értékek palástját nagy büszkén magára öltő, Brüsszelben pedig drogokkal felturbózott, homoszexuális szexorgiában résztvevő Szájer Józsefet, nem kellett sokat várni arra, hogy a Fidesz európai pártcsaládja is megszólaljon. Rövid idő alatt reagáltak az ellenzéki pártok Szájer József ma délben kirobbant botrányára.