Regisztrálni már lehet az oltásra, de hogy melyik vakcinára, azt nem tudni

Regisztrálni már lehet az oltásra, de hogy melyik vakcinára, azt nem tudni

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentése során, miszerint a szigorú korlátozások január 11-ig maradnak, azt is elmondta, hogy a vakcina már "belátható távolságra van". Hogy ez pontosan mekkora távolságot jelent, és hogy melyik vakcinára gondol a kormányfő, azt nem tudni, mindenesetre a koronavírus-elleni vakcinára már lehet itthon is regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon. 

Annyit azért tudni a kormányzati tájékoztatókból, hogy az oltások akkor indulhatnak, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által jóváhagyott biztonságos vakcina, a folyamat egy oltási terv alapján zajlik majd, valamint az oltások sorrendjét nem a regisztráció időpontja határozza meg, hanem a veszélyeztetettség mértéke, továbbá elsőbbség illeti meg a védekezésben résztvevőket is.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán továbbá arról is írt, hogy az oltás ingyenes, államilag szervezett lesz és a beadás önkéntes alapon fog működni. Valamint a 60 év feletti nyugdíjasokat Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben keresi meg az oltással kapcsolatban, amely mellé egy regisztrációs lapot és egy válaszborítékot csatoltak, így az igénylést térítésmentesen lehet visszaküldeni.

Beszámoltunk arról, hogy az oltásokkal kapcsolatban nagy a zavar itthon. Ugyanis az Orbán-kormány olyan kínai és orosz termékekben is gondolkozik, amelyek minősége, hatékonysága megkérdőjelezhető. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a magyar oltási tervben mely vakcina/vakcinák szerepel/nek majd.