Átment a dróntörvény, szigorítások jönnek januártól: bűncselekmény lesz más lakásáról és bekerített területéről felvételeket készíteni

Átment a dróntörvény, szigorítások jönnek januártól: bűncselekmény lesz más lakásáról és bekerített területéről felvételeket készíteni

Mint ahogyan arról beszámoltunk, januártól az Innovációs és Technológiai Minisztérium szigorítja a drónhasználatot.

Januártól az ITM szigorítja a drónhasználatot

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, vagyis az ITM törvényjavaslatot nyújtott be, mely szerint januártól csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethető pilóta nélküli légijármű. A minisztérium elmondta, hogy a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások még tavaly nyáron léptek hatályba, míg a repülésvégrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő, további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, ami a COVID-járvány miatt 2020 végére tolódott.

Az Országgyűlés a mai napon

116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosítását. A törvény legtöbb rendelkezése január 1-én lép hatályba.

A törvény fontos változásokat hoz, így kötelező lesz regisztrálni a 120 grammnál nehezebb, a távoli pilótától 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat.

Ennek lebonyolításához létrehoznak egy honlapot és egy mobilalkalmazást is, amit a HungaroControl üzemeltet.

Az MTI beszámolójából kiderül, a távoli pilóta a regisztráció után az alkalmazáson keresztül tájékozódhat a korlátozásokról, jelezheti igényét egy légtér használatára, illetve bejelölheti a légtér használatát, ha az általa kezdeményezett légtérben és időpontban megengedett a pilóta nélküli légijármű használata.

A közlekedésért felelős miniszter a honvédelemért felelős miniszterrel, illetve meghatározott esetekben a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben határozza meg a légtérnek azt a részét, amit drónnal használni lehet. Lesznek a földi létesítmény jellege miatt tiltott, illetve korlátozottan igénybe vehető területek is a légtérben a drónoknak.

Főszabályként lakott területen kívül lehet drónt szabadon használni, lakott terület felett eseti légtérkérelmet kell benyújtani, kivéve a játékdrónok, azaz a 120 grammnál könnyebb pilóta nélküli eszközök esetében.

A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett pilóta nélküli légijárművet jogosulatlanul használ, és ha a drón használata során más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít.

Ezentúl bűncselekmény, vétség az is,

ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített esete pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi.

Rögzítették azt is, hogy a pilóta nélküli légijármű üzemeltetésére vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben

100 millió forintig terjedő légiközlekedési bírság szabható ki.

Ez a rendelkezés nem vonatkozik a szabálysértési törvény alá tartozó jogsértő magatartásokra.

Emlékezetes, októberben az Átlátszó Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről készített drónvideója után kezdett nyomozni a rendőrség, aminek következtében a lap egyik munkatársát tanúként hallgatta meg a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság.

Nyomozás indult a Mészáros Lőrincnél parkoló harci járművek levideózása miatt

Az Átlátszó bicskei drónvideója után nyomoznak a rend őrei, mindez úgy került napvilágra, hogy a lap egyik munkatársát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság hétfőn. A meghallgatáson az is kiderült, három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, az Átlátszó újságíróját pedig a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték.

A ma megszavazott dróntörvény miatt januártól már valószínűleg elfelejthetjük a tényfeltáró cikkekhez készítendő videófelvételeket...