Nem bírja a gyártást a Pfizer, átmenetileg korlátozzák az Európába szállítandó vakcinák mennyiségét

Nem bírja a gyártást a Pfizer, átmenetileg korlátozzák az Európába szállítandó vakcinák mennyiségét

Átmenetileg korlátozza az Európába szállítandó vakcinák mennyiségét a Pfizer, amíg gyártási kapacitásukat nem tudják bővíteni – írja a Guardian

A Norvég Közegészségügyi Intézet közlése alapján:

a korlátozás minden európai országot érinteni fog. Még nem teljesen világos, hogy mennyi időbe fog telni, amíg a Pfizer visszaállítja a maximumra a gyártási teljesítményét.

A cég tudatta: módosítják a gyártási eljárást, ami további szabályozási jóváhagyásokat követel meg. Hozzátették továbbá, mindez átmenetileg lesz hatással a szállításokra januárban és február első felében, azonban ez szükséges ahhoz, hogy február végére jelentősen meg tudják növelni a termelést.

A Pfizer arról tájékoztatta az Indexet, a visszaesés csak átmeneti. A január 15-i héttől visszaállnak az eredeti szállítási ütemezéshez, február közepétől pedig már eleget tudnak tenni a megnövelt igényeknek is. A vállalat a saját gyártókapacitásának bővítésén túl beszállítókat is bevon a termelésbe.

Hat európai uniós ország - Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia - levélben fordult pénteken az Európai Bizottság vezetőjéhez, melyben „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket. Mint írták:

Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is.

Arra kérték az Európai Bizottságot, gyakoroljanak nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében.

Ezt követően Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője arról számolt be, telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.