Elvették Lukasenkáéktól a jégkorong-világbajnokságot

.
Képünk illusztráció.
Fotó: Pixabay

Biztonsági okokra hivatkozva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Fehéroroszországtól a május 21. és június 6. között esedékes világbajnokság társrendezői jogát. A vb-nek az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen adott volna otthont.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

Ahogy korábban írtuk, a társrendező Lettország miniszterelnöke hétfőn megerősítette, hogy el sem tudja képzelni, hogy hazája Fehéroroszországgal közösen adjon otthont a május-júniusi jégkorong-világbajnokságnak a feszült belorusz belpolitikai helyzet miatt

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.