A társrendező elvenné Lukasenkáéktól a jégkorong-világbajnokságot

A társrendező elvenné Lukasenkáéktól a jégkorong-világbajnokságot

Krisjanis Karins lett miniszterelnök hétfőn megerősítette, hogy el sem tudja képzelni, hogy hazája Fehéroroszországgal közösen adjon otthont a május-júniusi jégkorong-világbajnokságnak a feszült belorusz belpolitikai helyzet miatt - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

A kormányfő megismételte, hogy nem látja Riga és Minszk együttműködési lehetőségét. Ezen túlmenően azt is jelezte, hogy ha zárt kapuk mögött, hazai és külföldi szurkolók nélkül kellene egyedül megrendezniük a vb-t, akkor anyagilag nagy bajba kerülhetnének, erről még a nemzetközi szövetséggel (IIHF) kell egyeztetniük.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt. A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.

René Fasel IIHF-elnök - miután egy hete Minszkben találkozott Lukasenkával és a szervezőbizottság belorusz tagjaival - pénteken úgy nyilatkozott, van B tervük arra az esetre, ha Fehéroroszország nem tudja vendégül látni a vb mezőnyét. Hozzátette, Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának, és arról is beszélt, hogy a döntést várhatóan a január 25-26-i IIHF-tanácsülésen hozzák meg, de nem kizárt, hogy hamarabb, akár már ezen a héten.

"Az IIHF most két tűz között van, nagy rajtunk a nyomás, politikai és pénzügyi oldalról egyaránt. Azt hiszem, nagyon nehéz lesz megrendezni a tornát Minszkben"

- nyilatkozta a múlt héten Fasel.