A demokrata ellenzéki szövetség három országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi

A demokrata ellenzéki szövetség három országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi

A koronavírus-járvány az egész világot, így hazánkat is kihívások elé állította, a magyar kormány azonban rendkívül későn és rosszul reagált mind a járvány, mind a nyomában kialakult gazdasági válság által előidézett kihívásokra, vélekedik a demokrata ellenzéki szövetség. A Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd parlamenti frakciói mindezek fényében kezdeményezik, hogy az országgyűlés a gazdasági válság és a járvány kezelését, valamint a vakcinabeszerzéseket ellenőrző vizsgálóbizottságokat hozzon létre.

Mint fogalmaznak, a Fidesz a vírus tavaly tavaszi megjelenése óta rengeteg olyan hibás – az egészségügyet és a gazdaságot érintő – döntést hozott, amelyeknek a mai napig súlyos következményei vannak.

Magyarországon a kormány többszörösen cserben hagyta a magyar vállalkozásokat és a magyar munkavállalókat. Tömegek nem jutnak hozzá a megfelelő támogatásokhoz és egészségügyi ellátásokhoz, miközben a Fidesz sokkal több pénzt juttat állami propagandára, konzultációs levelekre, plakátkampányra, baráti cégek támogatására, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére

– írják közleményükben.

A demokrata ellenzéki szövetség kifejti, az Orbán-kormány továbbá bizonytalanságban is tartja a lakosságot azzal, hogy a részletes oltási terv helyett csak egy elnagyolt prioritási listának nevezhető kivonatot hozott nyilvánosságra, amelynek alapján az emberek továbbra sem tudhatják, hogy a koronavírus elleni oltást mikor és milyen módon kaphatják meg.

A pártok hangsúlyozzák, a kínai vakcina beszerzéséről a kormány úgy döntött, hogy annak fejlesztője nem is kezdeményezte az oltóanyag engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél. A lakosság részéről ez által olyan nagyfokú bizalmatlanság alakult ki, ami indokolttá teszi, hogy a vakcinabeszerzéseket szakértők bevonásával egy önálló parlamenti bizottság is vizsgálja.

A vírus hazai megjelenése óta eltelt csaknem egy évet tragédiák sora kíséri, közel 12 ezer honfitársunkat, családtagokat, barátokat vesztettünk el, és tömegeknek került veszélybe a megélhetése a járvány miatt. Mi, az ellenzéki demokrata szövetség tagjai úgy gondoljuk, hogy semmi sem fontosabb az emberek életének és megélhetésének védelménél

– összegzik hozzátéve, épp ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az ország felkészültebb legyen mind a koronavírus-járvány és a gazdasági válság, mind a jövőbeli hasonló járványok kezelésére.

Mindezek fényében kezdeményezik tehát, hogy az országgyűlés három parlamenti bizottságot állítson fel:

a gazdasági válság kezelésére, a járvány elleni védekezésre és a vakcinabeszerzésekre vonatkozó kormányzati döntések vizsgálatára.

Az ellenzéki pártok úgy gondolják, a vizsgálóbizottságok munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amellyel több ember életét és megélhetését lehet megmenteni. Ez pedig – mint fogalmaznak – pártállástól függetlenül valamennyiünk közös célja kell, hogy legyen, ezért elvárják a kormánypárti képviselők támogatását a három parlamenti vizsgálóbizottság felállításához.