"A kormány arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy választaniuk kelljen a törvényesség vagy a tönkremenetel között"

"A kormány arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy választaniuk kelljen a törvényesség vagy a tönkremenetel között"

Bár az Operatív Törzs ülésén Müller Cecília országos tisztifőorvos kizárta annak a lehetőségét, hogy enyhítsenek a korlátozásokon. Egyre több vendéglóhely került abba a helyzetbe, hogy kormányzati segítség híján a megszűnés határára került, ezért február elsején kinyitnának. 

A legfrissebb hírek szerint már legalább 133 vendéglátóhely jelezte azt, kinyitnának február elsején, mert olyan anyagi helyzetbe kerültek, hogy egyszerűen nem tehetnek mást. A kormány korábban beígért novemberi bértámogatása 90 százalékban még nem is teljesült, és bevétel híján így is olyan helyzetbe kerültek, hogy egész egyszerűen nem tehetnek mást.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Magyar Zoltán szerint "szomorú és elfogadhatatlan", ami a vendéglátósokkal és az ágazatban dolgozó alkalmazottakkal történik. Az érintettek többségéhez még az a csekély kormányzati segítség sem érkezett meg, ami novemberre volt számukra beígérve.

Pedig a baj óriási, többségük az utolsó tartalékokat éli fel, sokuk pedig kénytelen volt végleg bezárni, hiszen az újranyitáshoz sincs már elegendő forrása. Mindezek után nem lehet azon csodálkozni, hogy – a várható retorziók ellenére is – már 130 vendéglátóhely jelezte, hogy kinyit februárban.

Mint írta, senkit nem biztat szabálysértésre, de teljes mértékben megérti az elkeseredettségüket, azonnali és hathatós segítséget követelnek a bajba jutottaknak.

"Hitünk szerint egy felelős kormány nem taszíthatja saját állampolgárait, vállalkozórétegét olyan döntési kényszerhelyzetbe, hogy választania kelljen a törvényesség vagy a totális tönkremenetel között. Az indulatokat tovább korbácsolja a rengeteg ellentmondás, ami a hatalom döntéseit átszövi"

- emelte ki a Jobbik politikusa, hozzátéve: miközben emberek tízezrei mennek tönkre, addig sokadrendű, a válságkezelés szempontjából lényegtelen dolgokra csoportosítanak át százmilliárdokat.

Úgy véli, igazságtalan, hogy miközben a családi vállalkozások ellehetetlenülnek, addig a kaszinók és a multinacionális bútoráruházak nyilvános éttermei üzemelhetnek. Magyar Zoltán azonnali és érdemi segítséget követel a hazai vendéglátósoknak, valamint a kormányzati provokáció leállítását kérte.