Vagyonnyilatkozatok: nem derült fény Szijjártó luxusjachtozására, de Boldog István egy kétpói gyümölcsössel gazdagodott

Vagyonnyilatkozatok: nem derült fény Szijjártó luxusjachtozására, de Boldog István egy kétpói gyümölcsössel gazdagodott

Minden országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók is határidőben leadták vagyonnyilatkozatukat – számoltunk be Hargitai Jánosnak az Mentelmi Bizottság elnökének tájékoztatása alapján. A honatya az MTI-nek azt is lenyilatkozta, a politikusok a velük közös háztartásban élő családtagok – nem nyilvános – vagyonnyilatkozatai is beérkeztek.

Mint minden évben – tavaly például ebben a cikkben – így idén is a nyilvános képviselői vagyonnyilatkozatok közül a legismertebb vagy épp legendásan „legfeledékenyebb” politikusok bevallásait vettük górcső alá.

  • Orbánék családi fészkéből kirepült Róza lányuk.
  • Rogán Antal „csupán” 13 milliót tudott félretenni.
  • Nem tudjuk, Szijjártó Péter miből fizette luxusjachtos nyaralását.
  • L. Simon Lászlónak eszébe jutott két tavalyelőtt vásárolt ingatlan.
  • Bajkai István tavaly óta egy egyetemi alapítványtól és a KESMA-tól is kap fizetést.
  • A korrupciós bűncselekményekkel vádolt Boldog István egy gyümölcsöst vett Kétpón.

Orbán Viktor

A kormányfő családi fészkéből „kirepült” egy újabb családtag, a miniszterelnök és felesége mellett már csak Flóra lányuk szerepel a vagyonnyilatkozaton, Róza lányuk már nem. Orbánnak – a tavalyi nyilatkozathoz hasonlóan – két ingatlanja van, a 2002-ben vásárolt XII. kerületi ingatlan, valamint a felcsúti családi ház.

Orbán Viktor tavaly év elejére felélte megtakarításait, és ez az év végére sem változott.

A hegyvidéki ingatlanra feleségével felvett hitelből a tavalyi 2,2 millió forint után idén már csak 882 ezer forint van hátra.

Ajándékot továbbra sem szerepeltet a dokumentumban.

Rogán Antal

A propagandaminiszter újranősült, harmadik felesége, Barbara neve is feltűnik a vagyonnyilatkozatban. Ingatlanvagyonában változás nincs, járműve nincs. Tavaly az volt meglepő, hogy 39 milliónyi megtakarítása ugrásszerűen, 809 millióra nőtt. A mostani növekedés ehhez képest eltörpül, a friss bevallásban ennél „csak” 13 millióval több, 822 milliónyi megtakarítás szerepel.

Rogán Antal tavalyhoz hasonlóan idén is 18,2 millió forinttal tartozik magánszemély(ek) felé, „világhírű” találmányának szabadalmáért pedig 2020-ban 157,8 millió forintot vágott zsebre, ami 40 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban. Jelentős értékű ajándékot – legalábbis a dokumentum szerint – ő sem fogadott el.

Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszterrel kapcsolatos legérdekesebb kérdés, hogy adriai nyaralásának – mellyel a főnöke által kiadott „több Balaton, kevesebb Adria” jelszó ellenére bukott le – van-e valami nyoma. Mint emlékezetes, Szijjártót a Lady MRD nevű luxusjachton fotózták le, melynek heti bérleti díja 60 millió forint körül van. A lélekvesztőnek még véletlenül sem nevezhető vízi járműről kiderült, hogy az az állami megrendeléseket sorra nyerő Szijj László oligarcha tulajdonát képezi.

Megvan a hallgatás oka? Szijjártót adriai luxusjachton fotózták le, miközben elvileg az irodában egyeztetett a belarusz helyzetről

Mint ismert, a minden jel szerint elcsalt minszki választások nyomán több tízezres tüntetések zajlanak hosszú napok óta Fehéroroszországban, a kormányváltó hangulattól rettegő Aljakszandr Lukasenka pedig igyekszik menteni hatalmát, aminek érdekében nem átall erőszakot alkalmazni a hozzá még lojális rendvédelmi erők, valamint a rendőrség különleges alakulatainak (OMON) segítségével.

Nos, a külügyér vagyonnyilatkozatában nyoma sincs ennek a „filléres” kiruccanásnak még az ajándékok között sem, holott a miniszter fizetése havi 2 millió forint, megtakarításai pedig nagyságrendileg megegyeznek az egy évvel korábbival (kb. 3 millió után kb. 3,5 millió). Bankszámláján a tavalyi 5,8 millió forint után idén csupán 222 ezer forint volt.

Szüleinek továbbra is 30 millió forinttal tartozik.

Kövér László

A házelnöknél is volt családi változás: lánya, Csenge neve már nem szerepel a vele és feleségével egy háztartásban élők között. Kövér Lászlónak továbbra is egy 1991-ben vásárolt szigetszentmiklósi családi háza, valamint egy 2014-ben vett Skoda Superb típusú autója van. Tavaly év elején meglevő összesen 5,3 millió forint értékű két életbiztosítása már nincs meg, míg bankszámláján a 2019 végi 3,5 millió után most év végén 3 millió forint volt.

Tízmilliós tartozása köszöni szépen, továbbra is jól van.

L. Simon László

A Kulturális Bizottság alelnökének két olyan (kisebb) ingatlan tűnt fel a bevallásában, melyeket

a nyilatkozat szerint 2019-ben vásárolt, de a 2019 végi bevallásában még nem szerepelt, most azonban olvasható:

egy 0,4236 és egy 0,8107 hektáros sárbogárdi erdő bukkant fel.

Yamaha motorkerékpárja továbbra is megvan, az NN-nél elhelyezett 7,1 millió forintos befektetése viszont már nincs. 3 milliós készpénzállománya 4,5 millióra, 1,4 milliós bankszámlája 2,4 millióra duzzadt, ezzel párhuzamosan 13,9 milliós egyéb követelése 5,5 millióra csökkent. Csaknem 200 milliós banki, illetve 28 milliós magánszeméllyel szembeni tartozása továbbra is fennáll.

A Zsolnayban levő apró részesedése mellett tavaly októberben 50 százalékos üzletrészt szerzett felesége Agárdi Aratrum Kft.-jében, melynek forgalma évente 78 millió körül alakul.

Lázár János

A korábbi kancelláriaminiszter vagyonbevallásából kikerült szegedi 55 négyzetméteres társasházi lakása az ehhez tartozó 17 négyzetméteres garázzsal együtt. Ugyanakkor Földeákon szerzett összesen 16 hektárnyi szántót. Tavaly óta lízingel egy 2019-es Land Rover Defendert, ennek értéke a Használtautón található autókínálat szerint 21 millió forintnál kezdődik.

A Hódmezővásárhely környéki választókerület képviselőjének készpénzvagyona 10-ről 12 millióra nőtt, számlakövetelést viszont a tavalyi 48 millió után most nem tüntetett fel. Magánszemélyekkel szemben fennálló tartozása a tavalyi 20 millió után megduplázódott, most 40 millió.

Bajkai István

A Fidesz-képviselővé avanzsált családi ügyvéd sokat „szegényedett”. Készpénzállománya 14-ről 9 millióra, bankszámlájának egyenlege 67,5-ről 35,3 millióra, egyéb követelései113-ról 108 millióra apadt.

Bár ügyvédi irodájában szünetelteti foglalkozását, 2020-tól két alapítványtól is kap juttatást: az Állatorvosi Egyetemet átvevő Marek József Alapítványtól havi 1,5 millió, míg a fideszes médiakonglomerátumot összefogó KESMA-tól havi 752 ezer forintot kap.

Kósa Lajos

A csengeri örökösnő 1300 milliárdja továbbra sem lelhető fel a korábbi debreceni polgármester vagyonnyilatkozatában, de mégis találunk változást tavalyhoz képest. Kósa Lajos a tavalyi évben egy BMW 400 C motorral gazdagodott.

Bankszámlája egyenlege tavalyhoz képest félmillió forinttal apadt, pénzintézettel, illetve magánszeméllyel szemben fennálló tartozásai 2-2 millióval csökkentek.

Boldog István

A korrupciós bűncselekményekkel vádolt fideszes korábbi kétpói ingatlanjai után 2020-ban háromnegyed részben lett tulajdonosa egy 7919 négyzetméteres gyümölcsösnek a falucskában. Így 2003-ban vásárolt családi háza, 1997-ben örökölt külterület földje és 2018-ban vásárolt szántója után ez már a negyedik birtoka Kétpón. Portálunk a héten járt a településen, riportunkat itt olvashatják:

Patyomkin-ügyek Boldog István körül

Boldog István választókerületében egymás között mindenki nagyon közlékeny, amikor a Fidesz országgyűlési képviselőjének büntetőügyéről érdeklődtünk. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. választókerület településeinek, kisvárosainak lakói ugyanis pontosan tudják, hogy ki az a Boldog István, és hogy miért folyik ellene büntetőeljárás.

Jelentős változás még vagyonában, hogy banki hitele 1,3 millió forintról 70 ezer forintra csökkent.

Az ügyészég Boldog Istvánra hat év börtönt és 6 millió 666 ezer forint vagyonelkobzást kért.

Simonka György

A másik, ugyancsak korrupciós botrányban érintett képviselőnek egy 26 ezer forintos köztartozás az új elem a vagyonbevallásában. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól jelentős támogatásokban részesült, a 2019-es 163 ezer forint után ez az összeg tavaly 915 ezer forintra rúgott.

Kocsis Máté

A Fidesz frakcióvezetője 2019-ben vásárolt ingatlanját szerepelteti vagyonbevallásában. Ezen felül tavalyi 11 milliós készpénzállománya idén év elejére 23 millióra (készpénz és folyószámla együtt) emelkedett. A dokumentumban továbbra is szerepel egy 28 milliós követelés családon belüli kölcsön címszóval.

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes készpénzállománya egy év alatt 5-ről 7 millióra, egyéb követelése pedig 1,5-ről 3 millióra nőtt, vagyonában más változás nem volt.

Harrach Péter

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője fillérre pontosan ugyanazokat a vagyonelemeket tüntette fel tavaly év végén, mint egy évvel korábban: egy zuglói társasházi lakás és egy tahitótfalui családi háza mellett 3 millió forintnyi kincstárjegy boldog tulajdonosa.

Gyurcsány Ferenc

A DK frakcióvezetőjének továbbra is megvan pápai lakása és kötcsei lakóháza. Értékpapírjai jól fialnak, két éve 660, tavaly 735, most év végén pedig 823 milliót értek. Bankszámlája egyenlege 3,8 millióról 861 ezer forintra apadt, igaz, ezzel párhuzamosan devizaszámláján 1,6 millió forintnyi külföldi fizetőeszköz tűnt fel.

225 millió forintnyi lakásvásárlási foglalója és előlege továbbra is szerepel mint követelés, ugyanakkor törlesztették felé a 12 milliós magánszemélynek adott kölcsönt.

Gyurcsánynak a hiteltartozásai is megnőttek. Banki hitele 56-ról 58 millióra nőtt, míg értékpapírral fedezett hitelei összege 150 millióról 214 millióra ugrottak.

Az Altus Portfólió Kft.-ből, melyben egyedüli tag, tavalyelőtt 238, tavaly pedig 55 millió forint jövedelme származott.

Jakab Péter

Az ellenzék eddigi egyetlen miniszterelnöki aspiránsa 2017 óta felerészben tulajdonosa egy miskolci lakásnak. Más ingatlanja, járműve nincs. Készpénzként 4 millió 100 ezer forintot tüntetett fel, míg tavaly még 10 millió 100 ezer forintra rúgó hiteléből már csak 9 millió 150 ezer van vissza.

Nem szerepel a vagyonnyilatkozatban a jelentősebb összegű vagyontárgyak között

az a zsák krumpli, melynek büntetési tétele Kövér László szerint 4,4 millió forint…

Tóth Bertalan

A szocialisták frakcióvezetője tavaly júliusban vált felerészben tulajdonosává egy 154 négyzetméteres pécsi családi háznak. Egyéves Volkswagen Sharanját továbbra is bérli, életbiztosítása pedig szépen gyarapszik (70-ről 72 ezer euróra).

Egyéb jogcímen a tavalyi 7 millió után most 7,7 millió forinttal tartoznak neki.

Keresztes László Lóránt

Az LMP frakciójának vezetője továbbra is egy 2019-ben vásárolt pécsi lakásnak és egy 2005-ben megvett pécsi teleknek a tulajdonosa. Még mindig két autóval rendelkezik. Feleségével közös számlán a tavalyi 1,2 millió forint után most 6,3 milliót tartanak, illetve lakás-takarékpénztárban is van megtakarításuk 860 ezer forint összegben.

Szabó Tímea

A Párbeszéd frakcióvezetője megvált 2016-ban vásárolt Citroen C4-es autójától, így már csak két, III. kerületi ingatlan van a nevén. A tavalyi 8,3 millió után idén már csak 7,3 millió forint hitele van, és letudta magánszeméllyel szemben fennállt 4 milliós tartozását is.

Ungár Péter

Az LMP-s képviselő Toyota Land Cruiserét 2020-ben egy Toyota Rav 4-re cserélte. Forintszámláján a tavaly év eleji 5,4 millió forint után év végén 18,1 millió volt, míg devizaszámlájának értéke gyakorlatilag nem változott (8,9 millió forint). Egyéb követelése a tavalyi 50 millió forint után most 99 millió forint.

Kálló Gergely

A jobbikos honatya a dunaújvárosi időközi választással egy éve került be a parlamentbe. Egy érdi családi ház tulajdonosa, emellett 2020-ban ajándékozás révén egyharmad tulajdonrészt szerzett egy I. kerületi és egy szentendrei lakásban. 2 millió 200 ezer forintos diákhitelét törlesztette, abból még 1,8 millió forint van hátra.

Koncz Zsófia

A legújabb országgyűlési képviselő ősszel foglalhatta el helyét a parlamenti patkóban. Egymaga tulajdonosa egy 2015-ben vásárolt XI. kerületi, 76 négyzetméteres lakásnak, illetve tragikusan elhunyt édesapjától örökölte Suzuki SV 650-es motorját.

Ingatlanbefektetési jegyben 8 milliós megtakarítása van, bankszámláján pedig 1 millió forint.

A bulvárlapok címoldalára került válásuk a vagyonnyilatkozaton is meglátszik: novemberben még férje neve is szerepelt a dokumentumon, a legfrissebben már nem.