Rogán új apósa fillérekért beszállt egy állami milliárdokat már elnyert cégbe

Rogán új apósa fillérekért beszállt egy állami milliárdokat már elnyert cégbe

Névértéken, azaz 750-750 ezer forintért szerezte meg a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. 25-25 százalékos üzletrészét Rogán Antal propagandaminiszter új apósa, Obrusánszki Zsolt, valamint annak földvásárló társa, Farkas Zsigmond. A Ductus

alig háromnegyed évvel korábban, 2019 októberében nyert el egy 2,232 milliárd forintos állami támogatást

uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból mezőgazdasági szaktanácsadási pályázat címén – tárta fel az Átlátszó. Érdekesség, hogy a 14,1 milliárdos keretből ez a cég nyerte a legtöbbet.

A támogatás célja az, hogy a tanácsadásért ilyen cégekhez forduló gazdáknak csak az ár tizedét kell kifizetniük,

a fennmaradó 90 százalékot az állam fizeti ki a tanácsadó cégnek, jelen esetbe Rogán apósáéknak.

A tényfeltáró portál arra is rávilágít, a projekt összköltsége 2,4 milliárd forint volt, vagyis a cégnek elő kellett kerítenie 165 millió forintnyi önrészt is. A portál azt írja a kormányzati irányítású Budapest Bank Rogán apósáéknak beszállása után, 2020 októberben nyújtott 315 millió forint hitelt a 2019 végén mindössze 47 milliós saját tővel bíró Ductus Kft.-nek.

A Budapest Bank Rogán új feleségének nagy hitelezője, ők adtak 1,58 milliárd forint hitelt Obrusánszki Barbara, Rogán Antal új felesége és családja földvásárlására.

Rogán új felesége és családi köre 1,6 milliárd forintért vett földet

A 444.hu írta meg, hogy Rogán Antal új felesége Barbara, a Nyírségben élő szülei, az apa üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződést, és összesen 1022 hektárnyi területet vettek meg. A megvásárolt földterületbe beleférne Budapest I., V., VI. és VII.

A Budapest Bank vezérigazgató-helyettese Puskás András, Rogán Antal bizalmasa.

A cég harmadik résztulajdonosa, Hernáczki Ibolya az Átlátszónak azt mondta, nincs oksági összefüggés amögött, hogy a Ductus Kft. csak Obrusánszkiék beengedése után kapta meg a bankhitelt. Azt is mondta, hogy „ezeréves cimborák” a két új üzlettársával. Amikor most a szaktanácsadási programon elnyert milliárdokról kérdezték, lényegében megtagadta a válaszadást.