Újabb uniós szankciók várhatnak Oroszországra

Újabb uniós szankciók várhatnak Oroszországra

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei. Az EU már többször is felszólította Moszkvát, hogy engedje szabadon Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb politikai ellenfelét. A követelést most szankciókkal nyomatékosíthatják - írja az Euronews.

A csatorna szerint Heiko Maas német külügyminiszter már arról beszélt, hogy újabb szankciók várhatnak Oroszországra. 

„Ma tárgyalunk arról, hogy újabb szankciókat vessünk-e ki Oroszországra. Elsősorban a Navalnij elleni ítélet miatt, és azért, mert büntetőtáborba küldik őt. Ezzel foglalkozunk ma. Én támogatom, hogy megadjuk a mandátumot a szankciók előkészítésére, és a tiltólistára kerülő személyek kiválasztására."

Mint ismert, helybenhagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.

A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket.

Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélése hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.