Újabb uniós szankciók várhatnak Oroszországra

.
MTI/Szputnyik/AP/Alekszej Nyikolszkij

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei. Az EU már többször is felszólította Moszkvát, hogy engedje szabadon Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb politikai ellenfelét. A követelést most szankciókkal nyomatékosíthatják - írja az Euronews.

A csatorna szerint Heiko Maas német külügyminiszter már arról beszélt, hogy újabb szankciók várhatnak Oroszországra. 

„Ma tárgyalunk arról, hogy újabb szankciókat vessünk-e ki Oroszországra. Elsősorban a Navalnij elleni ítélet miatt, és azért, mert büntetőtáborba küldik őt. Ezzel foglalkozunk ma. Én támogatom, hogy megadjuk a mandátumot a szankciók előkészítésére, és a tiltólistára kerülő személyek kiválasztására."

Mint ismert, helybenhagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.

A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket.

Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélése hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.