Lengyelország bekeményít, nem fogadják el az orosz vagy kínai vakcinával beoltottak oltási igazolását

ORbán
Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki
Orbán Viktor/Facebook

Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Lengyelországba Csehország vagy Szlovákia felől - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Hozzátette: a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Ez azt jelenti, hogy azokra a magyarokra, akiket Sinopharm, vagy Sputnyik-V vakcinával oltottak, szintén karantén vár.

Lengyelországban szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, innentől csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. A sálat, arcpajzsot maszk nélkül nem fogadják el.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák. Az intézkedésekre azért van szükség, mert a térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban.

Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt.

(MTI)