Immunológus: "Bizonyos értelemben emberkísérletnek mondható minden most bevezetett vakcina"

Immunológus: "Bizonyos értelemben emberkísérletnek mondható minden most bevezetett vakcina"

A hvg360 készített interjút Falus András Széchenyi-díjas immunológussal, egyetemi tanárral, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. A beszélgetés során szóba került, hogy van olyan háziorvos, aki a bizonytalanságok miatt emberkísérletnek tartja a 60 felettiek oltását a kínai Sinopharmmal.

"Ezzel nem értek egyet, ez elég drámai szó. Voltaképpen bizonyos értelemben emberkísérletnek mondható minden most bevezetett vakcina, aminek nem tudjuk a hosszú távú, nem kívánt mellékhatásait, a védettség időtartamát. Így nézve, a nagyon jónak tűnő Pfizer és Moderna is az"

- válaszolta erre a szakember. 

A transzparencia hiánya is sokat számít a jelenlegi helyzetben. Falus András arról beszélt, hogy fogalmunk sincs, hogy a kínai fejlesztéssel mi a helyzet, de a Szputnyik V-tel kapcsolatban voltak állítólag problémái még Vlagyimir Putyinnak is.

"Sajnos a transzparencia nagyon más a különböző forrásokból származó védőoltásoknál, mégis minden ellenérzésem ellenére refrénszerűen csak ismételni tudom: a vírus okozta rövid és hosszú távú betegségnél minden jobb"

- rögzítette az immunológus.