A Fidesz szerint "technikailag nem megoldható" az online pénztárgépek kaszinókba történő bevezetése

kaszinó
Fotó: unsplash.com

Egyre súlyosabb méreteket öltő harmadik hullám ide, csődközelbe jutott vállalkozások és bezárt szórakozóhelyek, éttermek tömkelege oda, vannak olyan zárt létesítmények, amelyek köszönik szépen, nagyon is jól vannak: ezek a kaszinók.

Az utóbbi időben rendre előkerült a kérdés: ha minden más zárva van a koronavírus-járvány miatti szigorú szabályok értelmében, akkor hogyan fordulhat elő, hogy a kaszinókban úgy pöröghet a rulettkerék, minta nem lenne holnap. Tudható, ezen helyek különleges státusza mögött egy szűk, ám annál befolyásosabb NER-közeli üzleti kör sejlik fel.

Miután a témát nem engedte el a Jobbik, és többször nekiment a kormánynak a felháborító kettős mérce miatt, végül megszületett a tökéletesen pökhendi és bicskanyitogató válasz: azért lehettek eddig is nyitva a kaszinók, mert "nem minősülnek vendéglátóipari egységnek", és amennyiben betartják a járványügyi védelmi intézkedéseket, egész nyugodtan nyitva lehetnek a jövőben is.

Az emberek pedig szép számmal látogatják is ezeket a helyeket: a Telex írt arról nemrég, arról, hogy telis-tele van például a budapesti Sofitel - Las Vegas Casino, ahol ottjártukkor maszk nélkül engedtek be egy férfit. A portál friss most pedig egy videót is készített, amin az látható, ahogyan ugyanabban a kaszinóban tömegekben gyűltek össze a játszani vágyók az ingyenes tombolára.

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője azonban nem hagyta annyiban: még januárban adott be egy határozati javaslatot A játékkaszinókban és a kártyatermekben történő online pénztárgéphasználat bevezetéséről címmel.

Korábban a jobbikos politikus arról beszélt, "Orbán Viktor és kormánya az elmúlt években - nyilván az egyéni vállalkozásokat leszámítva - minden céghez eljuttatta az online pénztárgépet. Egy valamit hagytak ki, biztosan véletlenül: a kaszinóikat. Azokat, amelyeket koncessziós jogban a haveroknak adtak ki, mindannyian sejtjük, milyen céllal."

A történet azonban itt nem állt meg:

kedden az Országgyűlés Gazdasági bizottságának fideszes tagjai leszavazták Nunkovics határozati javaslatát, amely bevezette volna az online pénztárgépek használatát a kaszinókba. És hogy miért? Bánki Erik, a Bizottság kormánypárti elnöke azzal érvelt, hogy "ez technikailag nem megoldható."
 

A fideszes politikus ezenkívül arra is hivatkozott, hogy a kaszinók közvetlenül a NAV-hoz vannak bekötve, így ez már megvalósult.

A tegnapi események azonban mindenképpen érdekesek annak fényében, hogy a pénzügyminiszter többször is ígéretet tett arra, hogy bevezetik az online pénztárgépeket a kaszinókban, Varga Mihály már 2017 májusában erről beszélt - mondta lapunknak Nunkovics Tibor, aki szerint Bánki homályos érvelésével próbálták elmismásolni az ügyet, sikertelenül.

Vagyis úgy néz ki, hogy a Fidesznek négy év sem volt elég arra, hogy erre valamilyen megoldást találjon.

A Jobbik országgyűlési képviselője jó dolognak tartja az online pénztárgép rendszerét, hiszen átláthatóbbá teszi a gazdaságot, ugyanakkor úgy véli,

ha a kormány ezt megköveteli minden egyes magyarországi vállalkozástól, ahol pénzforgalom van, és amelyeket egyébként bezárattak és éppen most tesznek tönkre azzal, hogy semmilyen érdemi támogatást nem nyújt nekik, akkor ezt a kaszinókkal is meg kellene tenni, akik továbbra is fogadják a vendégeket.

Elmondta, a járványhelyzet miatt leszűkült az emberek mozgástere, hiszen alig van nyitva valami, ezzel szemben a játéktermekben még nagyobb a forgalom, mint a járvány előtt volt.