Zárlat? Miért tartja a kormány ismét hosszú órákig bizonytalanságban az embereket?

lakat, zár, zárva
Pexels

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy rendkívüli Kormányinfón, két kormányülés között jelentett be újabb szigorításokat március 4. és 22. közöttre, ugyanakkor a bolt- és iskolazárral, illetve a szolgáltatások leállításával kapcsolatban konkrét részleteket nem mondott. Azt csak későbbre ígértek.

Gulyás: március 8-tól két hétre bezárnak üzletek, az iskolák, óvodák egy hónapig lesznek zárva

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a szokásos csütörtöki kormányinfót rendhagyó módon a Karmelita kolostorban tartották, mivel jelenleg is zajlik a mai második kormányülés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány tegnap és ma délelőtt is ülésezett. Kifejtette, meghallgatták a járványügyi szakértőket, virológusokat és járványmatematikusokat, illetve az Operatív törzset is.

Jogos a kérdés:

ha nincsenek meg a részletek, akkor miért álltak ki 11 órakor Gulyásék a kamerák elé, miért nem vártak esetleg délutánig?

Elképzelhető, hogy a bejelentés óta szondáztatják a közvéleményt, és az adatok kiértékelése után alkotják csak meg a szükséges rendeleteket. Akárhogy is, most az állampolgárok megint csak találgathatnak a következő hetekkel kapcsolatban.

Lukács László György, a Jobbik alelnöke szerint

a jelenlegi bizonytalanság is azt mutatja, hogy az Orbán-kormányban össze-vissza kapkodnak, teljes a fejetlenség és a felkészületlenség azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedések szülessenek meg. Pedig a harmadik hullám robbanására fel lehetett volna készülni

– fogalmazott a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa.

A kormánynak láthatóan úgy sem sikerült felkészülnie, hogy már egyéves tapasztalata van, és rengeteg, igaz, eltitkolt adat áll a rendelkezésére. Azonban

Orbánéknak fontosabb volt a sportrendezvények, világkiállítás megtartása, vagy épp az, hogy az egészségügy működését hogyan akadályozzák egy új jogrend bevezetésével egy ilyen veszélyes helyzetben, további bizonytalanságot szülve

– közölte.

A jobbikos országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozóknál is felvetődik egy bizalmi kérdés a kormány irányába, tekintettel arra, hogy a védekezést irányító személyek ennyire nem látják tisztán a helyzetet.

Amikor Orbán Viktor egy hónappal ezelőtt még a járvány elleni támadásról beszélt, most pedig lezárások lesznek, akkor miként adhatnak a kormányzat szavára, hogyan szervezzék az életüket?

– hangsúlyozta Lukács László György.

Tegyük hozzá, jelen pillanatban nem csak az egészségügyi dolgozók nem tudják, hogyan szervezzék az életüket a következő hetekben – legalábbis, amíg a kormány elő nem áll a részletekkel.

Cikkünk írása közben a Kormányzati Tájékoztatási Központ az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A ma bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás a holnapi napon jelenik meg. A szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak.