Az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlja a Johnson & Johnson vakcináját

koronavírus, oltás, vakcina
Illusztráció
Krizsán Csaba / MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta csütörtökön az Európai Unióban a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot, írja az MTI. 

Ez a negyedik vakcina, amely az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de

az első, amely egydózisú.

Az amszterdami székhelyű EMA ez idáig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

A Johnson & Johnson vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

A vakcina hatékonysága 67 százalékos a Gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint, írja a politico.eu. 

A Bizottság 200 millió adag vakcinára szerződött le az amerikai vállalattal, valamint további 200 millióra van opciója. Magyarország pedig 4,36 millió adagot rendelt a Johnson & Johnson vakcinából. 

A cég csak április közepén-végén kezd szállítani Európába.