Svédország és Lettország is felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát

Svédország és Lettország is felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát

Hétfőn Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint azonban a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Svédország

Svédország elővigyázatosságból felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát, jelentette be kedden a svéd egészségügyi hivatal.

A közlemény szerint az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul.

Hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy 10, AstraZeneca-vakcinával oltott embernél vérrögképződést, egy esetben pedig alacsony trombocitaszámot észleltek.

Az oltóanyag biztonságosságát Luxemburgban is vizsgálják, és erre az időre szintén felfüggesztették a használatát.

Lettország

A lett egészségügyi hatóságok is bejelentették kedden, hogy ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát a balti országban.

Az intézkedés "külön elővigyázatosság" arra az időre, amíg megvizsgálják a vakcinát, amelynek használatakor semmilyen vele kapcsolatos probléma nem merült fel az országban. A döntés egyes európai uniós országok jelentésein alapul, amelyek tromboembóliás esetekről számoltak be az oltás beadása után.

Eddig nincs adat a vakcina és a súlyos egészségügyi problémák közötti előre nem látott összefüggésről

- közölték a lett egészségügyi hatóságok.

EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői közleményében azt hangsúlyozta, hogy a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Az unió hágai székhelyű gyógyszerfelügyeleti testülete közölte, hogy a szervezet gyógyszerbiztonsági bizottsága péntek óta vizsgálja a vakcina alkalmazása után néhány embernél fellépett tromboembóliás tünetekről szóló jelentéseket. Az EMA kiemelte, hogy a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. A testület csütörtökön rendkívüli ülés keretében fog tárgyalni a vállalat oltóanyagának alkalmazásával kapcsolatos további intézkedésekről.

(MTI)