Idehaza továbbra is használni fogják az AstraZeneca oltóanyagát

Idehaza továbbra is használni fogják az AstraZeneca oltóanyagát

A hosszú hétvégén 2772 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt - ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes közölte, hogy pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn 2620 esetben azért léptek fel, mert közterületen szegték meg a maszkviselési kötelezettséget.

Egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen 100, tömegközlekedési eszközön pedig 52 ember ellen intézkedtek a hétvégén amiatt, mert nem viseltek maszkot

- tette hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy valamennyi járványügyi adatunk kedvezőtlenül alakul, a szennyvíz-adatok is a helyzet súlyosbodását jelzik előre a következő hetekre. 

"A járvány elején detektált vadvírus kevésbé volt fertőzőképes és nehezebben terjedt, mint a brit mutáns. Ha most is ez a variáns lenne domináns, a nagyobb oltottságnak köszönhetően már kedvezőbb helyzetbe kerülhetnénk"

- mondta a tisztifőorvos, hangsúlyozva, hogy "nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van".

Óriási teher hárul az egészségügyi ellátó rendszerre; az elmúlt napon mintegy 500-an, a hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba

- mondta.

Közölte, hogy kedden 120 510 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, az oltóanyagot a regisztrált idősek oltására és a második körös oltásokra használják fel. Szerdán 100 ezer Sinopharm-vakcina érkezik, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a korábban szállított, 280 ezer adag Szputnyik V, illetve 450 ezer adag kínai vakcina vizsgálatát, így azokat is fel lehet használni.

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban elmondta, hogy nem haladják meg az oltás utáni trombózisos és tüdőembóliás esetek az oltás nélküli időszak adatait, ugyanakkor a koronavírus kockázata sokkal nagyobb. Sok országban függesztették fel az oltás bedását, és vizsgálják még a kérdést, a vérrögképződés és embólia kockázatát ugyanakkor eddig nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni az AstraZeneca védőoltás beadásával.