Szijjártó ellenzi a Kína elleni szankciókat, de azért jóváhagyta

Szijjártó ellenzi a Kína elleni szankciókat, de azért jóváhagyta

"Értelmetlennek, magamutogatónak és károsnak" nevezte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának általa is jóváhagyott intézkedéseit. Brüsszel Kína emberi jogsértései miatt döntött a szankciók mellett.

A Euronews emlékeztetett, hogy Szijjártó Péter maga is hozzájárult a közös szankciós lista összeállításához, utána azonban "értelmetlen, magamutogató és káros döntésről" beszélt.

"Ilyen stratégiai jelentőségű döntés különösen értelmetlen akkor, amikor a nemzetközi együttműködések jelentősége rendkívüli mértékben növekszik, amikor megszorító intézkedések helyett életeket kellene menteni"

- hangsúlyozta ma az újságírók kérdésére Szijjártó.

Mint ismert, az EU Külügyi Tanácsa négy kínai kormányzati vezető beutazási tilalma és egy pekingi intézmény vagyonának befagyasztása mellett döntött, a muszlim ujgur kisebbséggel szembeni pekingi bánásmód miatt.

Az unió utoljára az 1989-es diáklázadás tankokkal történt brutális leverése után fogadott el büntető intézkedést, éspedig fegyverembargót Kínával szemben. A 27 tagállam külügyminiszterei most Peking válaszát várják, a China Daily pártlap ugyanis már napokkal korábban azt üzente, "a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr."

Szijjártó Péter a szankciókkal kapcsolatban azt mondta, hogy 

"az EU friss szankciói rendkívül károsak, ugyanis tovább fogják mérgezni az unió és Kína együttműködését, holott, ha az együttműködést az észszerűség talajára lehetne helyezni, abból komolyan profitálhatna az Európai Unió."