Görögország karanténkötelezettség nélkül beengedi a már beoltott uniós turistákat

Görögország karanténkötelezettség nélkül beengedi a már beoltott uniós turistákat

A görög hatóságok engedélyezik az európai uniós és izraeli állampolgároknak, hogy Görögországba utazzanak, ha már megkapták a koronavírus elleni oltást, közölte a turizmusért felelős minisztérium szóvivője kedden.

Az MTI beszámolója szerint

a görög kormány új határozata szerint az oltási igazolvány birtokában nincs szükség karanténra és negatív koronavírustesztet sem szükséges felmutatni a beutazás előtt.

A görögök az év eleje óta sürgetik egy európai uniós vakcinaútlevél létrehozását, hogy új életet lehelhessen a válság miatt haldokló turizmusba, amely korábban a görög gazdaság ötödét tette ki.

Megfigyelők szerint az egyoldalú döntés célja az, hogy fokozza a nyomást az Európai Unión.

Görögországban idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon. Korábban Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter azt mondta, Görögország várhatóan már április közepétől megnyitja határait az Európai Unióból érkező turisták előtt.

A Telex megjegyzi, a magyar Konzuli Szolgálat oldala szerint Görögország továbbra is az utazásra nem javasolt országok listáján szerepel, ezért a külügy nem javasolja az oda való utazást. Ha azonban halaszthatatlan ügy miatt kell Görögországba utazni, akkor az előírt korlátozó intézkedések (72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt, hétnapos karanténkötelezettség, regisztráció) mellett ezt meg lehet tenni.