Müller Cecília: A világ négy sarkába is elmegyünk a vakcináért

Müller Cecília: A világ négy sarkába is elmegyünk a vakcináért

Heroikus küzdelmet folytatunk a koronavírus ellen

- mondta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

A tisztifőorvos közölte, az elmúlt 24 órában 260 ember hunyt el a koronavírus szövődményei miatt.

Müller Cecília szerint a védőoltás program vezetheti ki a járványt az országból és jelezte, több mint másfélmillióan kaptak már oltást, s ebből 524 600 fő a második adag vakcinát is megkapta. A lakossági átoltottság jelenleg 17,4 százalék. A 65 felettieknél ez 69 százalék, de Müller Cecília szerint ez attól is függ, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre. 

A pedagógusok oltásának részletes terveit elkezdték kidolgozni, ez zajlik, regisztráljanak, amikor csak tehetik.

Közülük számosan már megkapták a védőoltást, de ezt a lehetőséget mindannyiuk számára biztosítják, ezért arra kérik őket, regisztráljanak a rendszerben

- tette hozzá.

A világ négy sarkába is elmegyünk a vakcináért

- jelentette ki Müller Cecília hangsúlyozva, a  regisztráció fontosságát.

A mutáció tekintetében szinte 100 százalékban a brit mutáns vírus fertőz, de továbbra is aktívan figyelik a vírus változását.

Hamarosan hét laboratórium foglalkozik majd ezzel, hogy ne csak követő, hanem előremutató programot készítsenek a vírus terjedéséről

- mondta a tisztifőorvos.

Megkezdi működését az az internetes felület, ahol a lekérdezhető, hogy a korábban elküldött regisztráció milyen státuszban van.

Ez úgy működik, hogy a honlapon ehhez meg kell adni a tajszámot és a születési dátumot. Amennyiben a monitoron az „igen” szó jelenik meg, az azt jelenti, hogy szerepel a nyilvántartásban mint oltandó személy, ami azt jelenti, hogy a megfelelő időben sorra fog kerülni. Azonban ha a „nem” szó jelenik meg a monitoron, a regisztráció még nem érkezett meg az NNK-hoz, de kiemelte, hogy senkinek nem kell megijedni, hiszen néhány nap átfutási időre szükség van. Müller Cecília elmondta, ha valaki már több hete regisztrált, és így is nemleges üzenet jelenik meg a képernyőn, akkor előfordulhat, hogy hibásan, pontatlanul rögzíthette az adatokat, ebben az esetben az adatvedelem@neak.gov.hu címen pontosíthatja adatait.

Végül a gyermekek védelméről beszélt a tisztifőorvos. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz időszakot élnek át a gyerekek, ezért mentális egészségük kiemelten fontos a bizonytalansági faktor miatt, hogy meddig tart a koronavírus-járvány.

Kérem, hogy jobban figyeljenek a nagyobbacska gyerekekre. Beszélgessenek velük minél többet,  illetve olyan programokat kell kitalálni nekik, amelyek megfelelnek a korlátozó és távolságtartási intézkedéseknek. Kiránduljanak, de otthon is bevonhatják őket a házi munkákba

- zárta tájékoztatóját Müller Cecília tisztifőorvos.