A Hertha kirúgta Petry Zsoltot a Magyar Nemzetes interjúja miatt

A Hertha kirúgta Petry Zsoltot a Magyar Nemzetes interjúja miatt

Petry Zsolt 2015-ben került a Hertha BSC-hez, ahol egészen keddig kapusedzőként dolgozott. A berlini klub ugyanis azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozata miatt, amiben a válogatott egykori kapusa a szivárványcsaládokról, Gulácsi Péter „A család, az család” kampányhoz való csatlakozásáról, valamint a bevándorlásról mondta el véleményét.

A Telex azt írja, a DPA hírügynökség már hétfőn jelezte, hogy a Hertha BSC vezetősége kedden elbeszélget Petry Zsolttal a hétfőn a Magyar Nemzetben megjelent interjú után. 

Petry a hétfői interjúban arról beszélt, hogy Gulácsi jobban tenné, ha a focival foglalkozna, majd kifejtette, hogy Európa morálisan mélyre süllyedt, a bevándorláspolitika az erkölcsi leépülés megnyilvánulása, illetve olyat is mondott, hogy fáj neki, hogy rasszistának tartják csupán azért, mert azt mondja, "rettentő sok bűnöző lepte el Európát".

Miután nyilatkozata rendívül nagy port kavart az online médiában, este egy közleményben próbálta menteni a menthetőt és azt írta, tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét és azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra. 

A berlini klub közleményében azt írta,

a csapat aláírta a Sokszínűség Chartáját, elkötelezettek a tolerancia mellett és fontosak nekik ezek az értékek. Márpedig ezeket az értékeket "nem találták meg Petry nyilatkozatában", amiket az ő munkatársukként tett. Az interjút pedig nem látták a megjelenés előtt, arról nem egyeztetett velük a magyar kapusedző.

A csapat vezérigazgatója, Carsten Schmidt azt mondta, "Petry Zsolt munkáját mindig nagyra értékeltük. Mindig nyitott, toleráns és segítőkész volt. Soha nem viselkedett homofób módon vagy nem volt rá jellemző az idegengyűlölet", majd hozzátette, megismerték a fordítás finomságait, elhiszik, hogy nem mindenben pontosan úgy fogalmazott, kihagytak a gondolataiból, de a kijelentések nem állnak összhangban a klub alapértékeivel, ezért válnak meg tőle.

Petrs Zsolt kirúgására így reagált a klub honlapján: "Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Nagyon sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól, akik nálunk keresnek menedéket és akiket megsértettem. Nagyon szerettem dolgozni a Hertha BSC-nél, és tisztelem ezt a döntést. Kívánok mindenkinek sikert a jövőben a Hertha BSC-nél".